Πράσινα κτίρια: Η αγορά τρέχει να προλάβει τα νέα μέτρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα κτίρια: Η αγορά τρέχει να προλάβει τα νέα μέτρα
green building
Από τις αρχές του έτους, όλες οι καινούργιες κατασκευές που χτίζονται πρέπει να είναι σύμφωνες με τα πρότυπα nΖΕΒ.

Η αγορά ανταποκρίνεται άμεσα στις υφιστάμενες προκλήσεις που έχουν τεθεί για τον κτιριακό τομέα, αλλά και στις νέες που φέρνουν οι πρόσφατοι σχεδιασμοί της Κομισιόν, η οποία ετοιμάζεται να εφαρμόσει το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (το λεγόμενο και Χρηματιστήριο Ρύπων) και στα κτίρια.

Ήδη από τις αρχές του έτους, όλες οι καινούργιες κατασκευές που χτίζονται (βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων) πρέπει να είναι σύμφωνες με τα πρότυπα nΖΕΒ (Nearly Zero Energy Buildings – κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης). Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι προωθούνται κίνητρα και αντικίνητρα μέσω ενός συστήματος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών για τους ιδιοκτήτες παλαιών και ενεργοβόρων κτιρίων κατοικίας και βιομηχανίας, με δεδομένο ότι ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για πολύ υψηλά ποσοστά εκπομπών ρύπων.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας αειφόρων και ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων κλείδωσε εχθές και μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου και των Green Evolution AE και η Altensis, με στόχο τον σχεδιασμό και την πιστοποίηση αειφόρων και ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τα Παθητικά Κτίρια έχουν τόσο υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα, ώστε η κατασκευή ή η ανακαίνισή τους, καθιστά πιο εύκολη την επίτευξη των απαιτήσεων μιας υποδομής nZEB.

Η πρόθεση της ΕΕ, όπως εκφράστηκε από την κ. φον ντερ Λάιεν, είναι η επέκταση του εμπορίου δικαιωμάτων εκπομπών και σε άλλους τομείς - μεταξύ των οποίων στον κτιριακό τομέα και σε εκείνον των μεταφορών - στο πλαίσιο δέσμης πολιτικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν τον ερχόμενο Ιούνιο, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αποτυπωθεί, σε οικονομικό και σε τεχνικό επίπεδο, και στην κατασκευαστική αγορά.

Με δεδομένο ότι οι τιμές δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τα 47 ευρώ ανά τόνο, η επιβάρυνση στο κόστος διατήρησης ενεργοβόρων κτιρίων, για όσους δεν συμμορφωθούν, αναμένεται να είναι σημαντική. Και αναμένεται να αυξηθεί, έτι περαιτέρω, τα ερχόμενα χρόνια καθώς ο νέος ευρωπαϊκός κλιματικός νόμος της ΕΕ θέτει στόχο για το 2030 τη μείωση του καθαρού ισοζυγίου εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Εάν τα κτίρια ενταχθούν στον υφιστάμενο μηχανισμό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η επιβάρυνση θα είναι σημαντική, εκτός εάν τελικά αποφασιστεί μια ξεχωριστή αγορά ρύπων για τα κτίρια και τις μεταφορές.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες παθητικών κτιρίων δεν θα έχουν να φοβούνται για έξτρα χαράτσια καθώς τα συγκεκριμένα ακίνητα επιτρέπουν εξοικονόμηση που σχετίζεται με τη θέρμανση και την ψύξη έως και 90% σε σύγκριση με το τυπικό κτιριακό απόθεμα και πάνω από 75% σε σύγκριση με νέες κατασκευές κτιρίων. Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τα Παθητικά Κτίρια χρησιμοποιούν λιγότερο από 1.5 λίτρο πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως – πολύ λιγότερο από τα τυπικά κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider