Επιχειρήσεις
13-04-2021 | 11:34

Όμιλος Στασινόπουλου: Τι σηματοδοτεί το σύνθετο μέρισμα για το «τρίγωνο» Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy και τους μετόχους 

Όμιλος Στασινόπουλου: Τι σηματοδοτεί το σύνθετο μέρισμα για το «τρίγωνο» Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy και τους μετόχους 
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με έναν… σύνθετο τρόπο, η διοίκηση του ομίλου Στασινόπουλου επιχείρησε αφενός να «ξεκαθαρίσει» την εταιρική δομή στο «τρίγωνο» Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy, αφετέρου να προσφέρει bonus στους μετόχους του γκρουπ, είτε αυτοί βρίσκονται στην πλευρά των μεγαλομετόχων (π.χ. Viohalco) είτε σε αυτήν των μικρότερων (ιδιώτες κ.α.).

Ως γνωστόν, προ ολίγων ημερών η γενική συνέλευση της ElvalHalcor αποφάσισε ομόφωνα τη διανομή ποσού 90.867.433,65 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,2421571510 ευρώ ανά μετοχή (προβλέπεται και φόρος 5%) από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Το ποσό δίνεται εν μέρει με τη μορφή τίτλων εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά, και ειδικότερα με τη μορφή μετοχών της εταιρείας Cenergy Holdings και εν μέρει σε μετρητά, με τα μετρητά να αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως λίγο άνω των 5 εκατ. ευρώ.  Ειδικότερα, οι μέτοχοι λαμβάνουν για κάθε μετοχή της εταιρείας που κατέχουν 0,1275100992 μετοχές Cenergy Holdings και 0,015 ευρώ. Οι μετοχές Cenergy Holdings αποτιμήθηκαν με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο της τιμής τους στα χρηματιστήρια, στα οποία διαπραγματεύονται, κατά το περασμένο εξάμηνο (διαμορφώθηκε σε 1,7814836029 ευρώ).

Περαιτέρω, χτες η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι λαμβάνουν για κάθε μετοχή της ElvalHalcor που κατέχουν 0,1275100992 μετοχές Cenergy Holdings και 0,015 ευρώ, ενώ αύριο «κόβεται το μέρισμα πριν την έναρξη της συνεδρίασης (άρα οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος).

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς και του γκρουπ, το σύνθετο αυτό μοντέλο, που δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα, προσφέρει πιο ξεκάθαρη εικόνα στο εσωτερικό του ομίλου, ευελιξία και οφέλη σε μετόχους. Επί της ουσίας, από τα 90,86 εκατ. ευρώ που δίνει η ElvalHalcor, τα 5,68 εκατ. ευρώ αφορούν σε «μετρητά», δηλαδή τα 0,015 ευρώ ανά μετοχή, με το ποσό αυτό να καλύπτει επί της ουσίας πρακτικά και τις όποιες φορολογικές υποχρεώσεις με την παρακράτηση φόρου (που δεν θα ήταν εφικτό να καλυφθούν μόνο με την παροχή «χαρτιών). Επιπρόσθετα, η ElvalHalcor «κρατάει» ρευστότητα 85 εκατ. ευρώ αφού το υπόλοιπο μέρισμα δίνεται σε είδος, μέσω μετοχών της Cenergy.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα εσωτερικά μετοχικά μερίδια του ομίλου; Επί της ουσίας, ο όμιλος διανείμει το σύνολο της συμμετοχής 25% που διαθέτει η ElvalHalcor στη Cenergy, με περίπου 23% (περίπου 47,8 εκατ. μετοχές) να καταλήγει στη μητρική Viohalco και το 2% στους μικρότερους μετόχους. Σημειώνεται ότι η Viohalco ελέγχει άνω του 91,4% της ElvalHalcor. Η μητρική θα κατέχει το 81,7% της Cenergy αλλά πλέον άμεσα, και όχι εν μέρει έμμεσα (μέσω της ElvalHalcor).

Να σημειωθεί όμως ότι ο τίτλος της Cenergy στο Χρηματιστήριο βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στα επίπεδα των 2,4 ευρώ, αισθητά υψηλότερα από την τιμή αποτίμησης του μερίσματος (όπως ειπώθηκε παραπάνω 1,78 ευρώ περίπου).

Από κει και πέρα, σε έναν βαθμό, έστω και μικρό, ενισχύεται κατά 2% περίπου η διασπορά της Cenergy, βάσει του ποσοστού που δίνεται στους μικρομετόχους. Όσον αφορά στα περί διασποράς, αν και επισήμως δεν λέγεται κάτι από τον όμιλο, τα σενάρια για placement στα επίπεδα του 10% στην ElvalHalcor δεν σταματούν να κυκλοφορούν σε χρηματιστηριακά γραφεία, ιδίως όσο η εισηγμένη ανακοινώνει ανθεκτικά οικονομικά αποτελέσματα και… προσεγγίζει την κεφαλαιοποίηση του 1 δις ευρώ στο Χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο μέσω της ElvalHalcor, όσο και μέσω της Cenergy και των προοπτικών που έχει ο όμιλος που δραστηριοποιείται σε κλάδους αιχμής, το γκρουπ Viohalco έχει επανέλθει εμφανώς στο στόχαστρο της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.