Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το «μπλόκο» στο άνοιγμα της αγοράς σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη – Έκτακτη ενίσχυση ζητούν οι Περιφερειάρχες

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το «μπλόκο» στο άνοιγμα της αγοράς σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη – Έκτακτη ενίσχυση ζητούν οι Περιφερειάρχες

Αναβρασμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο μετά την απόφαση να μην ανοίξουν τελικά τα καταστήματα στις Περιφερειακές Ενότητες, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης την οποία εισηγήθηκε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων κι έκανε δεκτή η κυβέρνηση, με την απόφαση να οριστικοποιείται με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου. Οι έμποροι κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση, ζητώντας την ανάκλησή της.

Το πρωί της Κυριακής κι ενώ είχε προηγηθεί η αντίδραση των τοπικών εμπορικών συλλόγων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, απέστειλαν κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για έκτακτη ενίσχυση του λιανεμπορίου, «μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης». Συγκεκριμένα ζητούν ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, «ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας».

«Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου» τονίζουν.

«Να επανεξετάσει η κυβέρνηση τα δεδομένα για την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους» είχε ζητήσει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, εστιάζοντας στον αιφνιδιασμό των εμπόρων οι οποίοι «ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο "παρά ένα" μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί».

Διαμαρτυρία των εμπόρων Πάτρας και Θεσσαλονίκης – Τι θα κάνουν τη Δευτέρα

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν το πρωί τη Κυριακής, οι έμποροι της Πάτρας με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα στην πόλη, τον οποίο υποδέχθηκαν με διαμαρτυρίες ζητώντας το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας με ανακοίνωση του μάλιστα καλεί του επαγγελματίες της πόλης να ανοίξουν τη Δευτέρα στις 9 το πρωί τα καταστήματά τους χωρίς να εξυπηρετούν καταναλωτές και χωρίς προσωπικό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ζητώντας την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απέστειλε επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας επίσης ανάκληση της απόφασης. «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος την εκατονταετή και πλέον ιστορία του, δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία» τονίζει μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider