Προς «άγραν»… ευκαιριών και «χοντρών πορτοφολιών» στο τουριστικό/οικιστικό real estate

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς «άγραν»… ευκαιριών και «χοντρών πορτοφολιών» στο τουριστικό/οικιστικό real estate
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, η προσέλκυση ατόμων υψηλού εισοδηματικού προφίλ, τα ξένα επενδυτικά σχήματα που βολιδοσκοπούν την εγχώρια αγορά «φιλοξενίας» και κατοικίας. Οι βίλες για του εύπορους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, δια του υπουργείου Οικονομικών, να «ανοίξει» το μέτωπο προσέλκυσης εύπορων ή βαθύπλουτων ξένων φυσικών προσώπων, ακόμα και χαμηλότερου εισοδηματικού προφίλ (π.χ. συνταξιούχων) με μια σειρά από ρυθμίσεις και νομοθετήματα μπορεί ακόμα να χρειάζεται… «χρόνο και κόπο», όπως αναφέρουν στελέχη του real estate στο insider.gr, πλην όμως, αποτελεί ένα κίνητρο με νόημα που έρχεται να προστεθεί στο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών σχημάτων να τοποθετηθούν περαιτέρω στην εγχώρια αγορά «φιλοξενίας» και κατοικίας.

Όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, αναφερόμενα σε πρώτη φάση στα φορολογικά κίνητρα, είναι εφικτό να «σημάνει προσκλητήριο» είτε για «πλούσιους» ιδιώτες, είτε για εταιρείες ειδικού σκοπού τύπου… family offices, δηλαδή προς πρόσωπα και εταιρείες με υψηλότερης εισοδηματικής θέσης, είτε και για άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα με στόχευση προς τους αλλοδαπούς συνταξιούχους ή και προς Έλληνες που μετακόμισαν στο εξωτερικό μέσα στην κρίση αλλά επιθυμούν να επιστρέψουν.

Το κατά πόσο βέβαια το εγχείρημα αυτό πετύχει είναι κάτι που θα φανεί το προσεχές διάστημα και προφανώς, πέραν των όποιων κινήτρων (π.χ. φορολογικών), ρόλο θα διαδραματίσουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ευρύτερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ύπαρξη ευκαιριών και βέβαια η πορεία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσέλκυση ατόμων υψηλού εισοδηματικού προφίλ θα βοηθήσει προς στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, με τον τομέα αυτό έτσι κι αλλιώς να έχει αποδειχτεί κομβικός για τον δημόσιο «κορβανά».

Την ίδια ώρα βέβαια, παρά την κρίση (υγειονομική και οικονομική) και τα απόνερα που έχει αφήσει σε πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων, μεταξύ αυτών και τμήματα του real estate όπως ο τουρισμός/φιλοξενία/ξενοδοχεία, στελέχη του χώρου καταγράφουν το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στο κομμάτι αυτό. Μάλιστα, γίνεται αναφορά για projects που ξεπερνούν τα στενά όρια μια απλής επένδυσης στον τουριστικό τομέα αλλά για αναπτύξεις που απευθύνονται σε ευπορότερους αποδέκτες, ήτοι για κατοικίες ή βίλες μέσου και υψηλού βαλαντίου.

Προφανώς μέρος των αναπτύξεων στο Ελληνικό εντάσσονται σε αυτό το πακέτο, όπως και επενδύσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, σε νησιά του Ιονίου κ.α.

Κοντά σε αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, ακόμα και αν ανοίξει ο τουρισμός το συντομότερο δυνατόν, θα χρειαστούν λίγα χρόνια για να επανέλθει η αγορά στα επίπεδα του 2019, ενώ για φέτος ενδέχεται το ξενοδοχειακό κομμάτι να δουλέψει σε ποσοστό της τάξεως του 40%-50% των εσόδων που επιτεύχθηκαν το 2019. Κατά συνέπεια, ενδεχομένως να «βγούνε στην επιφάνεια» προβλήματα σε τουριστικές μονάδες όχι μόνο μικρές, αλλά και μονάδες τριών, τεσσάρων, ή ακόμα και πέντε αστέρων, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που χρειάζονται «οικονομικές ενέσεις» ή ανακαινίσεις. Μονάδες που ενδέχεται να εισέλθουν στο στόχαστρο ξένων σχημάτων που αναζητούν ευκαιρίες στον κλάδο σε ποιοτικές τοποθεσίες.

Δεν είναι άλλωστε πλέον μυστικό ότι ονόματα όπως οι HIG, Henderson, Hines, Blackstone, ακόμα και επενδυτικοί όμιλοι όπως οι Goldman Sachs ή η Morgan Stanley, φέρονται να ψάχνουν για επενδυτικές ευκαιρίες, έχοντας κατά νου «έτοιμα assets», τα οποία ενδέχεται να φέρουν σημαντικές αποδόσεις σε 2-3 έτη από τώρα και όχι απαραίτητα μέσα στο 2021. Τα παραπάνω βέβαια, έρχονται να προστεθούν στις αναπτύξεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προχώρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την Αθήνα έως τη Βόρεια Ελλάδα και από το Ιόνιο έως την Πελοπόννησο, από Κρήτη και τις Κυκλάδες μέχρι τα Δωδεκάνησα.

Να αναφέρουμε ότι και εισηγμένες εταιρείες του κλάδου real estate έχουν στο στόχαστρό τους το κομμάτι «φιλοξενία», είτε αυτόνομα είτε με συνεργασίες, ευελπιστώντας σε καλύτερες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια, όταν ξεπεραστεί η πανδημική κρίση και επανέλθει ο τουρισμός σε επίπεδα… κανονικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider