Επιχειρήσεις
12-03-2021 | 14:17

Η EBRD επένδυσε 50 εκατ. ευρώ στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ

Newsroom
Μοιράσου το
Η EBRD επένδυσε 50 εκατ. ευρώ στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ στηρίζει η EBRD στο δρόμο της αειφορίας και της απολιγνιτοποίησης.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επένδυσε 50 εκατ. ευρώ στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ επέστρεψε στις αγορές μέσω ομολόγου με «ρήτρα αειφορίας» SLB (Sustainability Linked Bond) αντλώντας τελικά 650 εκατ. ευρώ, έναντι των 500 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος. 

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα υπόλοιπα ποσοτικά στοιχεία της έκδοσης, ξεκινώντας καταρχάς από το γεγονός ότι το σύνολο των προσφορών ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, με συνέπεια να υπερκαλύψει κατά 6 φορές το αρχικό ποσό της έκδοσης. Κάτι που είχε ως συνέπεια το κουπόνι να διαμορφωθεί τελικά στο 3,875%, έναντι της αρχικής καθοδήγησης για 4%- 4,25%. 

Το ομόλογο της ΔΕΗ συνδέετε με στόχους όπως η μείωση των ποσοτήτων CO2 που εκπέμπει κατά 40% έως το τέλος του 2022, συγκριτικά με το 2019. Ένα ποσοστό που μεταφράζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε περιορισμό των αέριων ρύπων κατά 9,2 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, για την επίτευξη του οποίου η εταιρεία «δηλώνει» σίγουρη πως θα καταφέρει με το business plan που έχει καταρτίσει.

Απόδειξη ότι αναλαμβάνει το ρίσκο του οικονομικού «πέναλτι», δηλαδή της πρόσθετης επιβάρυνσης κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου, στην περίπτωση που υστερήσει έναντι του περιβαλλοντικού «πήχη» που έχει η ίδια θέσει.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.