Tι σηματοδοτεί το deal ΕΛΑΪΣ - Unilever Hellas και Mινέρβα για το Pummaro

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tι σηματοδοτεί το deal ΕΛΑΪΣ - Unilever Hellas και Mινέρβα για το Pummaro
Σκοπός της Μινέρβα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της κατηγορίας των τοματικών προϊόντων και ταυτόχρονα η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου που διαθέτει ήδη.

To deal ανάμεσα στην ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas και τη Μινέρβα για την πώληση του κλάδου τοματικών προϊόντων της πρώτης, ανακοινώθηκε και επίσημα την Τρίτη ενώ προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Έπειτα από μία διαδικασία που έτρεξε τους προηγούμενους μήνες και στην οποία η Alpha Bank ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στη Unilever για τη συναλλαγή, η Ζέπος & Γιαννόπουλος ως νομικός σύμβουλος και τη σύνταξη της έκθεσης ενδελεχούς οικονομικού ελέγχου διενέργησε η PWC, οι δύο εταιρείες κατέληξαν στη συμφωνία που περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Pummaro και Pelargos, καθώς και το εργοστάσιο στην περιοχή της Γαστούνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το production capacity του εργοστασίου της Γαστούνης ανέρχεται σε 50.000 τόνους. Χάρη στο πρότυπο συμβολαιακό και αειφόρο πρόγραμμα καλλιέργειας τομάτας που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια και το οποίο πρόθεση της Μινέρβα είναι να συνεχίσει, το εργοστάσιο της Γαστούνης εξήγαγε περίπου το 30% της παραγωγής του σε άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια της Unilever.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης, το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου τοματικών προϊόντων θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη, δηλαδή συνολικά 22 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και οι ενεργοί συμβασιούχοι κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας όπως επισημαίνουν πηγές των δύο εταιρειών δεν είναι ανακοινώσιμο. Η διοίκηση της «Μινέρβα» πάντως σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο insider.gr έχει εκτιμήσει τον κλάδο των τοματικών προϊόντων της Unilever και έχει αναγνωρίσει το πρόγραμμα αειφόρου καλλιέργειας, το οποίο έχει συνεισφέρει σε τομάτες υψηλής ποιότητας. Προχωράνε σε αυτή την επένδυση, όπως προσθέτουν, έχοντας παράλληλα αναγνωρίσει τις ικανότητες των εργαζομένων και όλα τα στοιχεία του υπάρχοντος επιχειρηματικού μοντέλου – τις μάρκες, το εργοστάσιο της Γαστούνης και τη συνεργασία με τους παραγωγούς της περιοχής.

Σκοπός της Μινέρβα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της κατηγορίας των τοματικών προϊόντων και ταυτόχρονα η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου που διαθέτει ήδη. Σημειώνεται ότι ο νέος ιδιοκτήτης των Pummaro και Pelargo, έχει εισέλθει στην αγορά τοματικών προϊόντων με τη μάρκα Χωριό. Πηγές της εταιρείας εξηγούν ότι η ανάπτυξη διαφορετικών μαρκών από μία εταιρεία είναι μια συνηθισμένη πρακτική, καθώς η κάθε μάρκα έχει τη δική της δυναμική και το δικό της κοινό στην εν λόγω αγορά.

Για τον Όμιλο ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas τα προϊόντα Pummaro/ Pelargos αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του τζίρου του. Ο Όμιλος είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου του 2020 πως προχωρά στην επαναξιολόγηση του κλάδου των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «αξιολόγησης των στρατηγικών του επιλογών και με στόχο να συνεχίσει την ίδια επιτυχημένη παρουσία στην ελληνική αγορά».

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Andrew Kennedy, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΑΪΣ- Unilever Hellas Α.Ε. επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πώληση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του κλάδου και την παραγωγή μακροπρόθεσμης αξίας, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε εναρμόνιση με τη διεθνή στρατηγική εστίασης του Ομίλου Unilever».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider