Ευ. Μυτιληναίος: Ο «οδικός χάρτης» για τον μηδενισμό των εκπομπών έως το 2050

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευ. Μυτιληναίος: Ο «οδικός χάρτης» για τον μηδενισμό των εκπομπών έως το 2050

Τα βήματα που θα οδηγήσουν σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Mytilineos έως το 2050, σκιαγράφησε πριν από λίγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ε. Μυτιληναίος, στο συνέδριο για τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG), το οποίο διοργανώνει η εταιρεία.

Με τίτλο «Net Zero Action: From challenge to opportunity for accelerated & sustainable value creation», το συνέδριο πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, σχετικά με τη δέσμευσή της για τον μηδενισμό των συνολικών άμεσων και έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έως τα μέσα του αιώνα. Έτσι, συνομιλώντας με την Dana Perking, επικεφαλής Bloomberg EMEA, ο κ. Μυτιληναίος ανέλυσε μεταξύ άλλων τις στρατηγικές με τις οποίες θα επιτευχθεί αυτή η δέσμευση, με δεδομένο ότι, όπως τόνισε, κάθε τομέα δραστηριότητας της εταιρείας έχει και διαφορετικό αποτύπωμα.

Έτσι, όσον αφορά τη μεταλλουργία, στόχος είναι από το 2030 η εταιρεία να παράγει αποκλειστικά «πράσινο» αλουμίνιο, δηλαδή να ηλεκτροδοτεί τις μονάδες της κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές. Από την άλλη πλευρά, στον Τομέα των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο μηδενισμός των εκπομπών θα επιτευχθεί νωρίτερα, καθώς θα χρειαστούν γύρω στα πέντε χρόνια.

Αντίθετα, μεγαλύτερο διάστημα για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα θα χρειαστεί στην περίπτωση του Τομέα Ενέργειας & Φυσικού Αερίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επισήμανε, ο απαιτούμενος χρόνος εκτιμάται στα 10-15 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, οι παραπάνω στόχοι είναι απόρροια της στρατηγικής που ακολουθεί η επιχείρηση εδώ και αρκετό διάστημα. «Πριν προβούμε σε αυτές τις ανακοινώσεις, εδώ και χρόνια επενδύαμε σε κεφαλαιακές δαπάνες για τη βελτίωση της θέσης μας, με συνέπεια να έχουμε ήδη μειώσει τις εκπομπές μας κατά 60% την τελευταία 10ετία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των σχέδιων ενίσχυσης των επενδύσεων στις ΑΠΕ, και σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία με την Egnatia Group, υπογράμμισε ότι το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών που εξαγοράστηκε θα αναπτυχθεί μέσα στην επόμενη 3ετία. Όπως πρόσθεσε, με αυτό τον τρόπο θα επέλθει μία ισορροπία στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, το οποίο πλέον θα περιλαμβάνει έργα ΑΠΕ δυναμικότητας περίπου 2.000 MW και ανάλογης ισχύος σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με καύσιμο φυσικό αέριο. Για την πλήρη αντικατάσταση του αερίου, θα χρειαστούν 10-15 χρόνια.

Κληθείς να τοποθετεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στο κόστος των βιομηχανικών δραστηριοτήτων αυτή η στροφή σε ενεργειακές πηγές μηδενικού αποτυπώματος, σημείωσε ότι είναι φθηνότερη η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. «Στην πραγματικότητα είναι μία κατάσταση win-win, αφού οι επενδύσεις μας στις ΑΠΕ είναι θετικές για το κλίμα και επιφέρουν μείωση του κόστους μας», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ φιλικών πολιτικών για το περιβάλλον και κερδοφορίας. Ακόμη περισσότερο, η στρατηγική αυτή «αφουγκράζεται» την έντονη πίεση της κοινωνίας, που απαιτεί από τις επιχειρήσεις και την πολιτική ένα καλύτερο μέλλον, ειδικά μάλιστα μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider