Αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Προ των πυλών βρίσκεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για την παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου εκπνέει η διορία υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους «μνηστήρες». Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία υποβολής ήταν η 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την προκήρυξη. Ωστόσο, μετατέθηκε για τις 19 Φεβρουαρίου έπειτα από σχετικά αιτήματα ενδιαφερόμενων, τα οποία όπως έχει γράψει το insider.gr, έκανε δεκτό η ΔΕΗ, με γνώμονα τη διασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ για τη διαδικασία, εκτιμάται πως γύρω στους 5 επενδυτές θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση της διαδικασίας για «είσοδο» στον διαχειριστή του δικτύου διανομής. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι τον τόνο θα δώσουν τα fund, με τη συμμετοχή πάντως και Ευρωπαίων διαχειριστών δικτύων.

Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν «συμμαχίες» πριν από την 19η Φεβρουαρίου, με την από κοινού εκδήλωση ενδιαφέροντος, μέσω κοινοπραξιών, από ορισμένους από αυτούς τους επενδυτές.

Ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας

Όπως είναι γνωστό, η παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα συνδυασθεί με την παροχή ισχυρών δικαιωμάτων μειοψηφίας, ώστε να προσελκυσθούν όχι μόνο θεσμικοί αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα δυνητικοί «εταίροι» της ΔΕΗ στη διαχείριση του δικτύου διανομής. Τα δικαιώματα αυτά θα περιγράφονται στις συμφωνίες αγοραπωλησίας (SPA) και μετόχων (SHA), τα προσχέδια των οποίων θα δοθούν στα σχήματα που θα περάσουν στην επόμενη φάση, ώστε να οριστικοποιηθούν με βάση τα σχόλιά τους, πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει την τελευταία τριετία να έχουν ισολογισμό τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ή κεφάλαια 3,75 δισ. ευρώ αν πρόκειται για funds. Ισχυρό δέλεαρ για την «είσοδο» στον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί κατ΄ αρχάς ο ρόλος που καλείται να παίξει το δίκτυο διανομής στην ενεργειακή μετάβαση και στην ολοένα μεγαλύτερη αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ. Παράλληλα, στόχος της ΔΕΗ είναι να αξιοποιηθεί το δίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που φέρνουν οι τεχνολογίες 5G.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider