Τέσσερα κρίσιμα θέματα στην τραπεζική «ατζέντα» κυβέρνησης – Θεσμών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέσσερα κρίσιμα θέματα στην τραπεζική «ατζέντα» κυβέρνησης – Θεσμών
Ο νέος πτωχευτικός νόμος, η παράταση του «Ηρακλή», οι αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ και η διενέργεια των πλειστηριασμών θα βρεθούν στο «τραπέζι» των συζητήσεων που ξεκινούν αύριο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο στις 26 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που ανοίγουν με τους Θεσμούς για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα. Οι συζητήσεις οικονομικού επιτελείου κυβέρνησης και Θεσμών ξεκινούν αύριο (11/1) σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε πολιτικό επίπεδο στις 26 Ιανουαρίου.

Τέσσερα τραπεζικά θέματα θα βρεθούν στο «τραπέζι» κυβέρνησης – Θεσμών: ο νέος πτωχευτικός νόμος, η παράταση του «Ηρακλή», οι αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ και η διενέργεια των πλειστηριασμών.

Η υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου παίρνει τη «σκυτάλη» του πρωταγωνιστικού ενδιαφέροντος από την προηγούμενη, 8η αξιολόγηση. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου είχε καταλυτικό ρόλο στην θετική αξιολόγηση για τη χώρα. Ωστόσο, οι Θεσμοί έθεσαν ως ζητούμενο την ταχεία εφαρμογή του νόμου στην πράξη, καθώς παρέμεναν εκκρεμείς περίπου 50 ΚΥΑ για την εξειδίκευση διατάξεών του, όπως επίσης και όλη η υλικοτεχνική υποδομή για την εφαρμογή του, «ακυρώνοντας», έτσι, την έναρξη ισχύος του νόμου την 1η/1/2021.

Στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου που επικύρωσε την θετική αξιολόγηση για τη χώρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεσμεύτηκε στους εταίρους για την ταχεία εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. Την ίδια δέσμευση ανέλαβε προσωπικά και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας στη διευρυμένη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε με τις τράπεζες και τους λοιπούς εμπλεκόμενους με την εφαρμογή του νόμου, την κρισιμότητα του ζητήματος για την επόμενη αξιολόγηση. Ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι είναι κρίσιμο να μην χαθούν οι ημερομηνίες της 1ης Μαρτίου και της 1ης Ιουνίου 2021, στις οποίες ο νόμος πρέπει να ισχύσει για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα αντίστοιχα, κατόπιν της δίμηνης και πεντάμηνης παράτασης για την έναρξη εφαρμογής του νόμου που έλαβε η κυβέρνηση.

Το άλλο κρίσιμο ζήτημα, καθώς και αυτό όπως ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι κομβικό για τη μείωση του συστημικού κινδύνου, είναι η συνέχεια του «Ηρακλή».

Η μείωση του συστημικού κινδύνου ήταν, πανευρωπαϊκά, το βασικό θέμα του προηγούμενου Eurogroup και ο «Ηρακλής» έλαβε εύσημα για την επιτυχή μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά το ήμισυ του αποθέματός τους. Με μείωση των NPLs κατά περίπου 32 δισ. ευρώ, στον ένα χρόνο από την σύσταση του σχήματος (HAPS) και μάλιστα εν μέσω της πανδημικής κρίσης, ο «Ηρακλής» πήρε από το Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου το πράσινο φως για την ανανέωσή του.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου Οικονομικών με την DGComp για τον «Ηρακλή 2» θα ξεκινήσει εντός των ημερών. Το σχήμα θα παραταθεί για 18 μήνες και με στόχο να «καθαρίσει» το υπολειπόμενο στοκ NPLs στους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά και τα νέα κόκκινα δάνεια που αναμένονται από την κρίση του κορονοϊού.

Το τρίτο θέμα που θα μπει στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων κυβέρνησης – Θεσμών θα είναι οι αλλαγές στον νόμο του ΤΧΣ. Οι αλλαγές αυτές συνδέονται άμεσα με την μεταβατική κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς κατά την μελλοντική επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, το ΤΧΣ θα πρέπει να παίξει ρόλο ενεργού μετόχου και να συμμετάσχει σε αυτήν προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον, ο νόμος του ΤΧΣ πρέπει να επαναξιολογηθεί, καθώς έχουν αλλάξει, από τη σύστασή του, τα δεδομένα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ, παράλληλα, υπάρχει ο ορίζοντας του 2022 και της υποχρέωσης αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.

Την ατζέντα των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς ολοκληρώνει το θέμα των πλειστηριασμών. Το ζήτημα των πλειστηριασμών, ειδικά στην περίοδο μιας πρωτοφανούς κρίσης όπως η πανδημική, είναι φλέγον για την κυβέρνηση. Το «πάγωμα» της διενέργειας πλειστηριασμών μέχρι την 1η Ιουνίου 2021 αποτελεί κυβερνητική απόφαση, προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης και χωρίς να υπάρξει κενό προστασίας έως την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η διενέργεια των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις ανακτήσεις οφειλών και τη μείωση των κόκκινων δανείων, θέμα κεντρικό στην ατζέντα των Θεσμών.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider