«Σύμφωνο συνεργασίας» κυβέρνησης – τραπεζών σε τρία μέτωπα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σύμφωνο συνεργασίας» κυβέρνησης – τραπεζών σε τρία μέτωπα
Στήριξη από τις τράπεζες στην υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου. Νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 20 δισ. ευρώ το 2020, μαζί με τις αναστολές πληρωμών, η ρευστότητα στην Οικονομία από το τραπεζικό σύστημα ξεπερνάει τα 45 δισ. ευρώ. Ομοφωνία για την επιτυχία του «Ηρακλή», συνέχεια με «Ηρακλή 2». Τι ειπώθηκε στο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό.

Με «σύμφωνο συνεργασίας» σε τρία μέτωπα – πτωχευτικός νόμος, κόκκινα δάνεια και χρηματοδότηση της Οικονομίας -, προχωρούν κυβέρνηση και τράπεζες, με ορίζοντα την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας και την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα τρία μέτωπα κοινής συνεργασίας συζητήθηκαν στην προχθεσινή διευρυμένη τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή και των CEOs των τραπεζών και του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργου Χαντζηνικολάου.

Με κεντρικό θέμα για τις τράπεζες και την Οικονομία την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, καταρχάς, η πλευρά της κυβέρνησης, δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, εξήρε την επιτυχία του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», το οποίο πρόκειται να επεκταθεί με τον «Ηρακλή 2». Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι αξιοποίησαν πλήρως το πρόγραμμα για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τους και καλωσόρισαν την παράταση του «Ηρακλή» για την περαιτέρω μείωση των NPLs.

Το φλέγον θέμα της έγκαιρης εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου πρωταγωνίστησε στην τηλεδιάσκεψη, καθώς, όπως έγραψε το insider.gr αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού προς τους εταίρους και πρόκριμμα για την επόμενη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, μιλώντας εξ ονόματος των τραπεζιτών, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, Γ. Χαντζηνικολάου δήλωσε ευθύς εξαρχής την σταθερή και ουσιαστική στήριξη των τραπεζών, το 2020 αλλά και παλαιότερα, στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, και παρά τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει αναφορικά με την προπτωχευτική διαδικασία του Κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας, οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για νόμο του κράτους και θα στηρίξουν την εφαρμογή του.

Το κομβικό ορόσημο για τον νέο Πτωχευτικό τίθεται τον Ιούνιο όταν και θα πρέπει να είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις/πτώχευση των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες δήλωσαν στον Πρωθυπουργό ότι θα αναλάβουν το κόστος της πλατφόρμας, πληρώνοντας την PwC για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν έτοιμη ομάδα 35 στελεχών από τους τομείς Data, IT, Legal, Retail και Business, που θα συμμετάσχει στο κοινό συντονιστικό όργανο για την παρακολούθηση της προόδου του έργου υλοποίησης του πτωχευτικού νόμου. Όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη, το συντονιστικό όργανο θα συναντάται κάθε δύο εβδομάδες στο Υπουργείο Οικονομικών για την αποτίμηση της πορείας του έργου και τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων.

Η στήριξη των τραπεζών στην κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές στο θέμα της χρηματοδότησης της πραγματικής Οικονομίας, με τις τράπεζες να τονίζουν ότι θα προσπαθήσουν να είναι πολύ παραγωγικές στην διοχέτευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, αναφέρθηκε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει διοχετεύσει στην Οικονομία ρευστότητα άνω των 20 δισ. ευρώ (χρηματοδοτικά προγράμματα της κυβέρνησης και ίδιοι πόροι), χρηματοδοτώντας 30.000 νέες επιχειρήσεις και με την απορροφητικότητα των πόρων να φτάνει στο 95%.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, πρόκειται για πρωτόγνωρη πιστωτική επέκταση – υψηλό δεκαετίας -, ενώ αν υπολογιστεί και η στήριξη που παρείχαν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω των αναστολών πληρωμών δανείων, η παροχή ρευστότητας προς την Οικονομία ξεπερνάει τα 45 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider