Ελλάδα
03-11-2020 | 13:00

Η Ελλάδα συνδέθηκε επίσημα με τον TAP

Μοιράσου το
Η Ελλάδα συνδέθηκε επίσημα με τον TAP

Η Ελλάδα συνδέθηκε επίσημα με τον αγωγό TAP, καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοπρασία για την κατανομή αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας παράδοσης φυσικού αερίου στο νέο σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με τον Διαδριατικό αγωγό (TAP) στη Νέα Μεσήμβρια.

Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή τόσο για την ελληνική όσο και για την περιφερειακή αγορά ενέργειας, καθώς το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου διασυνδέεται με μια από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας, επίσης συνδεδεμένη με τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Γερμανίας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο.

Με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης με τον TAP, τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνδέονται ταυτόχρονα με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ και την Ιταλική αγορά φυσικού αερίου, της οποίας η ετήσια κατανάλωση φτάνει τα 75,4bcm φυσικού αερίου (στοιχεία για το 2019).

Οι δημοπρασίες διεξάγονται στο ηλεκτρονικό υπόβαθρο δημοπρασιών PRISMA και αφορούν στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους 2021. Η πρώτη δημοπρασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς με το 99,96% της χωρητικότητας που διατέθηκε να έχει κατανεμηθεί σε χρήστες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον TAP συμπίπτει με την έναρξη της εφαρμογής του μοντέλου – στόχου στον ηλεκτρισμό (Electricity Target Model) και θα συμβάλει στην τόνωση του ανταγωνισμού και σε αυτήν την αγορά. 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.