Επιχειρήσεις
29-10-2020 | 16:44

Επιχειρήσεις: Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η δήλωση των πραγματικών δικαιούχων

Θανάσης Κουκάκης
Μοιράσου το
Επιχειρήσεις: Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η δήλωση των πραγματικών δικαιούχων

Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δόθηκε στις επιχειρήσεις προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία των πραγματικών τους δικαιούχων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. 

Σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γεωργίου Ζαββού, ορίζεται ότι τα υπόχρεα προς καταχώριση πρόσωπα οφείλουν να καταχωρίσουν τα απαραίτητα στοιχεία στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 αντί της 1ης Νοεμβρίου 2020 που ήταν η αρχική προθεσμία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου η μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας καταχώρισης έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση της επιχειρηματικής κοινότητας και βρίσκει έρεισμα στην πρόσφατη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου με τη δημοσίευση του ν. 4734/2020 για το ξέπλυμα χρήματος. 

Σημειώνεται πως το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων παρέμενε σε αναστολή λειτουργίας μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020, λόγω των ειδικών συνθηκών του κορονοϊού, αλλά και ενόψει της ενσωμάτωσης της πέμπτης κοινοτικής οδηγίας για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος στο εθνικό δίκαιο. 

Με τη λήξη της αναστολής στα τέλη Σεπτεμβρίου το Μητρώο έχει τεθεί σε επαναλειτουργία και τα υπόχρεα πρόσωπα προχωρούν σε καταχώρηση όλων των απαραίτητων στοιχείων, συμπεριλαμβάνοντας  στοιχεία τόσο για τον πραγματικό τους δικαιούχο όσο και για τις ενδιάμεσες οντότητες που παρεμβάλλονται μεταξύ της υπόχρεης εταιρείας και του τελικού δικαιούχου. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων προσώπων, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται ενώ παράλληλα δεν τους χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. 

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.