Κρίσιμες ώρες για τα βιβλία προσφορών των τραπεζών

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμες ώρες για τα βιβλία προσφορών των τραπεζών

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων αντικρύζουν τη Δαμόκλειο Σπάθη της 31ης Δεκεμβρίου.

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές από τη μία και από την άλλη η διεθνής ανησυχία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι απειλούν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία.

Ενδεικτικό είναι ότι τα βιβλία των προσφορών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παραμένουν ανοικτά, περιμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Και αυτό γιατί η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς και η εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ αναμένετα να λειτουργήσει καταλυτικά στην επενδυτική ψυχολογία. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, εφόσον υπάρξει «λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση, αναμένουν κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος στα βιβλία προσφορών καθώς τα ξένα funds δεν θα θέλουν να μείνουν εκτός από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Στον αντίποδα, όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο πιο διστακτικοί γίνονται οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς επανέρχονται οι μνήμες του Καλοκαιριού, με το θρίλερ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδος.

Πέραν αυτών, η τραπεζική ανησυχία εντείνεται και λόγων των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν πολύ ψύχραιμα τη Δευτέρα, ο κίνδυνος ισχυρών πιέσεων παραμένει υπαρκτός. Και οι εγχώριοι τραπεζίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τυχόν επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος θα επηρεάσει άμεσα και τις δικές τους αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ιδανικά, όπως αναφέρουν, η διαδικασία του book building θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα να «τρέχουν» οι διαδικασίες της αύξησης. Η δυστοκία όμως στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έφερε τις καθυστερήσεις, ενώ η εξωτερική συγκυρία επιδείνωσε την κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider