Να στηριχθούν όπως ο τουρισμός ζητούν οι επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να στηριχθούν όπως ο τουρισμός ζητούν οι επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης
«Τουλάχιστον 1 στις 4 επιχειρήσεις εστίασης, σε κλειστές ή ανοιχτές αγορές, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν καθόλου φέτος».

Την περαιτέρω στήριξη του κλάδου της εστίασης με μέτρα που δεν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ζητεί η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, 10 περίπου ημέρες μετά την επαναλειτουργία τους.

«Η αντίδραση της κυβέρνησης, ήδη από την αρχή της κρίσης και πέρα από το υγειονομικό μέτωπο, στη στήριξη της οικονομίας, υπήρξε έγκαιρη και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων, το μεγαλύτερος μέρος των οποίων ειδικά για τον κλάδο της εστίασης ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου, δεν συμβάλλει στη μεσο-μακροπρόθεσμη στήριξη που τόσο ανάγκη έχει ο κλάδος, καθώς τα προβλήματα του θα επεκταθούν και πέρα από το τέλος του έτους» τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

Γι’ αυτό, όπως εξηγούν είναι απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω στήριξη της εστίασης προς δύο κατευθύνσεις:

«1. Εξομοίωση των μέτρων στήριξης της εργασίας στον κλάδο με τα αντίστοιχα μέτρα για τον τουρισμό, του οποίου άλλωστε η εστίαση αποτελεί σημαντικό κομμάτι. Αρχικά, με επέκταση των μέτρων για την εστίαση έως το Σεπτέμβριο, όπως ισχύει για τον τουρισμό, και στη συνέχεια με νέα ρύθμιση, η οποία θα θωρακίζει τους κλάδους αυτούς για την περίοδο έως το καλοκαίρι του 2021.

2. Μείωση έως 31/12/2020 των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εστίασης ανάλογη με την μείωση των εισπράξεων τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με ταυτόχρονη προστασία των ενοικιαστών και οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών για το συγκεκριμένο διάστημα.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες ώστε:

• να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην προστεθούν ακόμα περισσότεροι άνεργοι στους χιλιάδες που ήδη βρίσκονται εκτός εποχικής αγοράς εργασίας, και

• να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να μην επαναληφθούν φαινόμενα των περασμένων ετών, με άδεια καταστήματα που ρήμαζαν.

Η έως τώρα εκφρασμένη βούληση του κ. Πρωθυπουργού αλλά και η έμπρακτη αντίδραση των συναρμόδιων υπουργών, με την εκπόνηση στοχευμένων μέτρων, θεωρούμε πως αποτελούν εγγυήσεις ότι η έκκληση αυτή θα εισακουστεί και θα στηριχτεί αποτελεσματικά ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες και βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας».

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις σκέφτονται να μη λειτουργήσουν

Όπως επισημαίνουν οι επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης, «πέρυσι η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 30 εκατ. επισκέπτες, περίπου τρεις φορές τον πληθυσμό της. H απουσία αυτών των επισκεπτών φέτος προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στους κλάδους που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, όπως η εστίαση, η οποία πλήττεται τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στα αεροδρόμια, στα νησιά και στους άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 1 στις 4 επιχειρήσεις εστίασης, σε κλειστές ή ανοιχτές αγορές, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν καθόλου φέτος. Όσο για τις υπόλοιπες, θα είναι ζημιογόνες σε ποσοστό άνω του 70%» τονίζουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider