Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνή
10-05-2020 | 11:29

5 κολοσσοί που έχουν ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις

Μοιράσου το
5 κολοσσοί που έχουν ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις

Πέντε μεγάλες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει ήδη περικοπές στο προσωπικό που απασχολούν.

Εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης έχουν χαθεί παγκοσμίως, καθώς πολλές εταιρείες προσπαθούν να επιβιώσουν, μέσω των περικοπών του προσωπικού τους και της περαιτέρω συρρίκνωσης.

Ο κορονοϊός έχει φέρει πολλές εταιρείες στο χείλος της καταστροφής, με τις αεροπορικές να βιώνουν ένα σκηνικό κατάρρευσης. Ενδεικτικό είναι πως στην Αμερική η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με εκατομμύρια Αμερικανών να έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία στα 3,169 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 2 Μαΐου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας, από το αναθεωρημένο επίπεδο των 3,846 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα.

Τα στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας από τις 21 Μαρτίου στα 33 εκατ. περίπου.

Ποιες είναι οι 5 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει ήδη περικοπές στο προσωπικό τους:

 

 

Την απόλυση σχεδόν του 25% από τα 7.500 μέλη του εργατικού δυναμικού της σε όλο τον κόσμο, έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τους εργαζομένους της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, η οποία έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού και των μέτρων απαγόρευσης.

«Περνάμε συλλογικά την πιο οδυνηρή κρίση της ζωής μας», έγραψε ο Μπράιαν Τσέσκι, ιδρυτής της πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών, που έχει ήδη συγκεντρώσει 2 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η Airbnb έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων, ενώ οι επενδυτές προσέφεραν εγγυήσεις στην εταιρεία, βασιζόμενοι σε κεφαλαιοποίηση της Airbnb της τάξης των 18 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφωνόταν στα 31 δισ. δολάρια (στοιχεία 2017).

Έως και 12.000 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να περικόψει η αεροπορική εταιρεία British Airways, λόγω του μακροχρόνιου αντίκτυπου του νέου κορονοϊού στη δραστηριότητά της, όπως ανακοίνωσε η μητρική της εταιρεία, όμιλος IAG.

Η αεροπορική, η οποία απασχολεί περίπου 42.000 άτομα, είχε ήδη προειδοποιήσει για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑ Alex Cruz έγραψε σε επιστολή προς το προσωπικό: «Τις τελευταίες εβδομάδες, οι προοπτικές για την αεροπορική βιομηχανία επιδεινώθηκαν περαιτέρω και πρέπει να αναλάβουμε δράση. Είμαστε μια ισχυρή, εταιρεία που έχουμε αντιμετωπίσει και ξεπεράσει πολλές κρίσεις στην εκατονταετή ιστορία μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση. Δεν υπάρχει κρατική διάσωση για την British Airways και δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον φορολογούμενο να αντισταθμίσει τους μισθούς επ 'αόριστον ... Θα δούμε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες να βγαίνουν εκτός λειτουργίας».

Επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας στο τμήμα της που ειδικεύεται στην αεροπορία, θα καταργήσει ο όμιλος General Electric (GE), στα πλαίσια των μειώσεων λόγω κορονοϊού. 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία επικαλούμενη την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στις αεροπορικές μεταφορές και στις παραγγελίες αεροσκαφών τις μηχανές των οποίων κατασκευάζει, ανακοίνωσε πως οι περικοπές θα γίνουν στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίας εξόδου, αλλά θα υπάρξουν και απολύσεις.

«Χάνονται» 13.000 θέσεις εργασίας

Η νέα περικοπή του εργατικού δυναμικού προστίθεται στο πρώτο κύμα 2.600 απολύσεων που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο. Συνολικά ο όμιλος GE θα μειώσει το προσωπικό του στο πεδίο της αεροπορίας κατά 25%, ή κατά 13.000 θέσεις εργασίας.

Περίπου 3.000 εργαζόμενοι θα δουν την πόρτα της εξόδου από την αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic, συνέπεια της οικονομικής κρίσης από την πανδημία.

Στη Βρετανία η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 3.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου 1/3 του εργατικού δυναμικού της, ενώ, παράλληλα, θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου. Η Virgin ενημέρωσε ήδη τα σωματεία και τους εργαζόμενους σήμερα το μεσημέρι.

H εταιρία Lyft, βασικός ανταγωνιστής της Uber στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μείωση κατά 17% των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων της, δηλαδή θα απολύσει 1.000 εργαζόμενους.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.