Ένας «Τιτάνας» στο τιμόνι του ΣΕΒ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας «Τιτάνας» στο τιμόνι του ΣΕΒ
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας, Τιτάν, προτάθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ως υποψήφιος πρόεδρος του Συνδέσμου.

Έναν «Τιτάνα» φέρνει στην ηγεσία του ΣΕΒ η αλλαγή σκυτάλης που θα λάβει χώρα στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τον προσεχή Ιούνιο.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας, Τιτάν, προτάθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ως υποψήφιος πρόεδρος του Συνδέσμου, κατά την επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.

Με την εκλογή του ο κ. Παπαλεξόπουλος, νυν αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και ισχυρός άντρας της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας θα διαδεχθεί τον Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος ολοκληρώνει μια θητεία έξι ετών στο «τιμόνι» του Συνδέσμου.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναμένεται να λάβει τα ηνία του ΣΕΒ σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και η μετάβαση στη νέα εποχή, με την απόλυτη στήριξη της βιομηχανίας, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Οι ρίζες του

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι μέλος της παλαιότερης οικογένειας - και μιας από τις ιστορικότερες – της Ελλάδας. Της οικογένειας των Κανελλόπουλων που ίδρυσαν τον Τιτάνα, μιας οικογένειας βιομηχάνων και πολιτικών, με καταγωγή από την Φτέρη Αιγίου. Γενάρχης της οικογένειας ήταν ο Κανέλλος Αλεξανδρόπουλος.

Ο πατέρας του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ τη δεκαετία του 1980, ενώ στο τιμόνι του Συνδέσμου βρέθηκε και ο θείος του, ο Ανδρέας Κανελλόπουλος.

Η «βαριά» ιστορία του Τιτάνα

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, της οποίας ηγείται ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ιδρύθηκε το 1902. Πλέον μετρά 118 χρόνια ζωής, ενώ έχει διαγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στην ελληνική βιομηχανία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το μακρινό 1902 λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ελευσίνα, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη ελληνική μονάδα παραγωγής τσιμέντου. Το 1911 η επιχείρηση μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ», ενώ το 1912 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη αρχαιότερη εισηγμένη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, μετά την Εθνική Τράπεζα.

Το 1922 οι εργαζόμενοι της εταιρείας ασφαλίζονται για εργατικά ατυχήματα, μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής απόφαση, ενώ 11 χρόνια αργότερα, το 1933, ο Τιτάνας πραγματοποιεί τις πρώτες εξαγωγές τσιμέντου, με προορισμό τη Βραζιλία.

Ο Τιτάνας, μάλιστα, χρησιμοποιώντας ελβετική πατέντα, κατασκεύασε τα Οχυρά του Ρούπελ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μήκους 4.251 μέτρων.

Από τότε έως σήμερα έχει αναπτυχθεί σε έναν διεθνή παραγωγό τσιμέντου και δομικών υλικών με καθετοποιημένη δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα διαθέτει 3 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, μονάδα άλεσης κλίνκερ και μονάδα παραγωγής ξηρών κονιαμάτων, 4 σταθμούς διανομής, 26 λατομεία και 27 μονάδες ετοίμου σκυροδέματος. Ο Τιτάνας συμμετείχε παραγωγικά στην ανοικοδόμησή της Ελλάδας, ενώ ήταν πάντα «παρών» στην κατασκευή μεγάλων έργων και τη δημιουργία μεγάλων εθνικών υποδομών.

Ο Όμιλος διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 10 χώρες και έχει παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες. Απασχολεί περισσότερους από 5.500 εργαζομένους παγκοσμίως και έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα που ανέρχεται σε 27 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τσιμέντου και τσιμεντοειδών υλικών.

Η μητρική εταιρεία του ομίλου είναι η TITAN Cement International (TCI), μία βελγική εταιρεία εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών, Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η σταδιοδρομία του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στη συνέχεια Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Ακολούθως εργάστηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην McKinsey & Company Inc. στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Ξεκίνησε να εργάζεται στον Τιτάνα από το 1989 σε διάφορες οικονομικές θέσεις, ενώ το 1996 ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος και από τότε βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, καθώς ανήκει στην τέταρτη γενιά μετόχων της εταίρειας.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι νυν αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αλλά και μέλος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (ERT).

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider