Hellenic Steel: Η ιστορία της άλλοτε κραταιάς χαλυβουργίας που «ζωντανεύει» έπειτα από 5 χρόνια (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Hellenic Steel: Η ιστορία της άλλοτε κραταιάς χαλυβουργίας που «ζωντανεύει» έπειτα από 5 χρόνια (pics)
Η εταιρεία πριν από το «λουκέτο», είχε σημαντική συμβολή στην οικονομία της χώρας καθώς κάλυπτε σχεδόν το σύνολο των αναγκών της Ελλάδας σε χάλυβα ψυχρής έλασης για περίπου 50 χρόνια.

Σε τροχιά επαναλειτουργίας μπαίνει έπειτα από πέντε χρόνια η πάλαι ποτέ κραταιά και ηγέτιδα στον κλάδο του χάλυβα Hellenic Steel, η οποία πριν από μερικά χρόνια οδηγήθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης και στη συνέχεια διέκοψε τη λειτουργία της. Το εργοστάσιο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «είναι η ζωντανή ιστορία της αποβιομηχάνισης και της επαναβιομηχάνισης».

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη από την αμερικανική Republic Steel. Η έδρα της βρισκόταν σε μία ευνοϊκή γεωγραφική θέση, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου και μόλις έξι χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μέσω του οδικού δικτύου, της θάλασσας και του σιδηροδρόμου.

HELLENIC STEEL

Η εταιρεία είχε σημαντική συμβολή στην οικονομία της χώρας, καθώς κάλυπτε σχεδόν το σύνολο των αναγκών της Ελλάδας σε χάλυβα ψυχρής έλασης για περίπου 50 χρόνια ενώ είχε και σοβαρό μερίδιο στις εξαγωγές.

Σημειώνεται πως το 2005 είχε κύκλο εργασιών 218,47 εκατ., ο οποίος το 2010 υποχώρησε στα 126,9 εκατ. και το 2012 στα 85,83 εκατ., ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες άγγιξαν τα 74,57 εκατ. Το 1997, στο εργοστάσιο απασχολούνταν 530 εργαζόμενοι σε μόνιμη βάση και 150 μέσω εργολάβων και το 2014 είχαν μείνει 270.

HELLENIC STEEL

Η περιπέτεια για τη χαλυβουργία ξεκίνησε ουσιαστικά, όταν ο βασικός μέτοχός της, η ιταλική ILVA, τέθηκε σε ειδική διαχείριση από το Δημόσιο της γείτονος χώρας, ύστερα από πολύχρονη δικαστική περιπέτεια, συνεπεία περιβαλλοντικού σκανδάλου στον Κόλπο του Τάραντα.

Το φθινόπωρο του 2014 η Hellenic Steel τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 2190/1920 και σταμάτησε η λειτουργία της.

Το 2016 δημοσιεύεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Υποβλήθηκαν τρεις μη δεσμευτικές προσφορές, ωστόσο εκείνη που κρίθηκε ως προτιμητέα στη συνέχεια απορρίφθηκε. Τον Δεκέμβριο του 2017 οι εκκαθαριστές προχώρησαν σε νέα πρόσκληση για την πώληση του ενεργητικού της εταιρείας.

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Hellenic Steel άρχισε να γράφεται τον Οκτώβριο του 2018 με την υπογραφή του πλάνου εξυγίανσης εταιρείας και την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

HELLENIC STEEL

To Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2019 ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Hellenic Steel με στρατηγικό επενδυτή τη Jordan International. Σημειώνεται πως η Jordan International τα προηγούμενα χρόνια ήταν από τους μεγαλύτερους πελάτες της Hellenic Steel, αγοράζοντας περίπου τη μισή ετήσια παραγωγή της.

Μετά και την επίσημη μεταβίβαση, προχωρά και η άμεση επανεκκίνηση του εργοστασίου η οποία αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα με την υπογραφή της μεταβίβασης, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ξεκλειδώνουν επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ ενώ δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider