Διεθνή
13-11-2019 | 18:56

Εργοστάσιο στη Γερμανία θα δημιουργήσει ο Έλον Μασκ με 10.000 θέσεις εργασίας

Μοιράσου το
Εργοστάσιο στη Γερμανία θα δημιουργήσει ο Έλον Μασκ με 10.000 θέσεις εργασίας

Πολλά ποντάρει στη Γερμανία ο ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ δημιουργώντας ένα εργοστάσιο στην περιοχή του Βερολίνου μέχρι το τέλος του 2021.

Έκπληξη ακόμη και για τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ αποτέλεσε η ανακοίνωση του ιδρυτή της Tesla Έλον Μασκ, χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης της εφημερίδας Bild και του περιοδικού Bild Auto «Χρυσό Τιμόνι», ότι η εταιρία του θα κατασκευάσει λίγο έξω από το Βερολίνο το νέο της εργοστάσιο.

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Γεργκ Στάινμπαχ, υπουργό Οικονομίας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου όπου θα χτιστεί το εργοστάσιο, διήρκεσαν έξι μήνες και το αποτέλεσμά τους προκάλεσε ενθουσιασμό στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τον Πέτερ Αλτμάιερ να κάνει λόγο για «ορόσημο» στην ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γερμανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε την επένδυση η οποία, όπως είπε, «δείχνει ότι ακόμη και μια εταιρία όπως η Tesla έχει πειστεί για την δύναμη καινοτομίας και τα πλεονεκτήματα την Γερμανίας».

Η κατασκευή του εργοστασίου, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου, στην περιοχή Γκρουνχάιντε του Βρανδεμβούργου, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και να προχωρήσει «με ταχύτητες - ρεκόρ», σύμφωνα με τον Γεργκ Στάινμπαχ, ο οποίος εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν 3.000 εργαζόμενοι και ότι η επένδυση αφορά "κάποια δισεκατομμύρια». «Το βέβαιο είναι ότι θα είναι έτοιμο σε πιο σύντομο χρόνο από ό,τι το αεροδρόμιο», είπε αστειευόμενος ο ίδιος ο 'Ελον Μασκ κατά την ανακοίνωση της απόφασής του, αναφερόμενος στο νέο αεροδρόμιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει το 2012 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. «Είναι για μας η ευκαιρία να δείξουμε ότι η προστασία του κλίματος, η ευημερία και η απασχόληση μπορούν να πηγαίνουν χέρι-χέρι», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε.

Στο εργοστάσιο της Γερμανίας πρόκειται να κατασκευάζεται από το 2021 το μοντέλο Υ, καθώς και μπαταρίες και κινητήρες. Επιπλέον, η Tesla θα δημιουργήσει στο Βερολίνο κέντρο Μηχανικής και Σχεδιασμού. «Η Γερμανία κατασκευάζει καταπληκτικά αυτοκίνητα. Κάποια από τα καλύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο είναι "Made in Germany"», δήλωσε ο 'Ελον Μασκ, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο για την απόφασή του.

Η έλευση της Τesla στην Γερμανία αναμένεται πάντως να αποτελέσει πρόκληση για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες προχωρούν διστακτικά προς την ηλεκτροκίνηση. «Θα μπορούσε να είναι θετικό. Όταν θα έρθει εδώ η Tesla, θα ασκήσει πίεση στην αγορά και εταιρίες όπως η BMW και η Daimler θα αναγκαστούν να αναπτύξουν γρηγορότερα αμιγώς ηλεκτρικούς κινητήρες», σχολίασε ο ειδικός στα θέματα αυτοκίνησης της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Στέφαν Μέντσλε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.