Τι είναι οι μικροπιστώσεις και γιατί έχουν ενδιαφέρον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι είναι οι μικροπιστώσεις και γιατί έχουν ενδιαφέρον
Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης, δημιουργία και στήριξη μικρών επιχειρηματικών μονάδων.

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι το σημαντικότερο κομμάτι της οικονομίας κάθε χώρας. Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια επιχειρηματική ιδέα, αλλά πολύ συχνά δεν προχωρά σε υλοποίηση. Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι είτε γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το κεφάλαιο εκκίνησης, είτε από φόβο πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις ενός μακροπρόθεσμου δανείου. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, αλλά και για να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε κάθε κοινωνική ομάδα, δημιουργήθηκε η έννοια/δυνατότητα των μικροπιστώσεων.

ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Όλα ξεκίνησαν από μερικά καλάθια

Όταν ένας φοιτητής από το Μπαγκλαντές με σπουδές στην Αμερική επέστρεψε στην ταλαιπωρημένη από λιμό χώρα του τη δεκαετία του ’80, αποφάσισε να ενισχύσει ντόπιους καλαθοπλέκτες σε ένα μικρό χωριό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πάνε την επιχείρησή τους ένα βήμα παραπέρα και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους στον βαθμό που να μπορέσουν να επιβιώσουν, αλλά και σταδιακά να ευημερήσουν. Το δόγμα ότι η πίστωση θα έπρεπε να είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα οδήγησε τον Muhammad Yunus να ιδρύσει μια τράπεζα με σκοπό τον μικροδανεισμό και να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης αρκετά χρόνια αργότερα, όταν το κίνημα που ξεκίνησε είχε εξαπλωθεί ως πρακτική σε περισσότερες από 100 χώρες.

Μπορεί η ιδέα των μικροπιστώσεων να γεννήθηκε στο Μπαγκλαντές πριν από μερικές δεκαετίες, αλλά η ανάγκη για ενίσχυση του επιχειρείν είναι παγκόσμια και παντοτινή. Τι είναι όμως μια μικροπίστωση; Είναι μόνο ένα χρηματικό ποσό που δίνει απλά την αρχική ώθηση στην επιχείρηση;

Μαθαίνοντας… ψάρεμα

Το κινέζικο ρητό που λέει ότι «αν μάθεις σε κάποιον να ψαρεύει είναι σαν να του έχεις εξασφαλίσει τροφή για μια ολόκληρη ζωή», το γνωρίζουν πλέον όλοι. Δεν αρκεί να δώσεις ένα χρηματικό ποσό σε κάποιον για να τον βοηθήσεις να ευημερήσει, αλλά θα πρέπει να τον εκπαιδεύσεις στη σωστή διαχείριση και επιχειρηματική νοοτροπία. Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό πίσω από τις μικροπιστώσεις, καθώς συνοδεύονται από ολοκληρωμένη στήριξη που περιλαμβάνει εκπαίδευση σε βασικές οικονομικές αρχές και συμβουλευτική, που θα επιτρέψουν σε ανθρώπους χωρίς απαραίτητα σχετικές σπουδές και κατάρτιση να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους, να αναγνωρίζουν ευκαιρίες και να υπολογίζουν τα ρίσκα του επιχειρείν.

Τα ποσά που δίνονται μέσω μικροπιστώσεων είναι συνήθως μικρά, αλλά έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο θεσμός είναι σχεδιασμένος να βοηθά ανθρώπους που δεν θα είχαν πρόσβαση σε παραδοσιακές μεθόδους δανεισμού, αλλά και σε ανθρώπους που δυσκολεύονται για κοινωνικούς λόγους να επιχειρήσουν, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι γυναίκες και άλλες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Οι μικροπιστώσεις ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών και την απασχόληση ολόκληρων χωρών, υποστηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις και μικρο-επιχειρηματίες που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μόνοι τους τη δική τους θέση εργασίας (αυτοαπασχόληση) ή να αναπτύξουν μικρές επιχειρηματικές μονάδες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για άλλους.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Με τη γνώση της AFI και τη χρηματοδότηση της Eurobank

Ένα τέτοιο πρόγραμμα μικροχρηματοδότησης προσφέρει η Eurobank σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative). Βασικός στόχος αυτού είναι να προσφέρει μικροπιστώσεις σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις και να στηρίξει την αυτοαπασχόληση.

Η AFI είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2014 από την ActionAid Hellas και τη γαλλική οργάνωση ADIE, ηγέτη στην Ευρώπη σε θέματα μικροπιστώσεων. Μέσα από αυτή τη συνεργασία παρέχονται μικροπιστώσεις για κεφάλαια κίνησης ή επενδύσεις μέχρι του ποσού των €12.500, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και μειωμένα επιτόκια. Η AFI αναλαμβάνει την προεπιλογή, την εκπαίδευση και το mentoring των υποψηφίων, ενώ η Eurobank τον πιστωτικό έλεγχο και τη χρηματοδότηση. Για τις μικροπιστώσεις παρέχεται εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος EaSI (Employment and Social Innovation) για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία. Το πρόγραμμα έχει επεκταθεί, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Κόρινθο, τις Κυκλάδες, τη Θήβα και τη Χαλκίδα.

H Eurobank, μέσω της συνεργασίας της με την AFI, έχει διαθέσει συνολικά €1,9 εκατ. μικροπιστώσεις σε 200 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AFI, οι μισοί δανειολήπτες ήταν άνεργοι πριν κάνουν την αίτηση, 20% είναι νέοι κάτω των 30 ετών, ενώ μέσω της συνεργασίας Eurobank-AFI, έχουν δημιουργηθεί συνολικά περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας! Μερικά επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών που έλαβαν μικροπίστωση: Phee, Agrifarm, Cleopatra’s Sponges, Χάρης-Αστάρτη στα Κύθηρα.

Πώς θα λάβει κανείς μικροχρηματοδότηση

Η αξιολόγηση μιας αίτησης για μικροπίστωση είναι διαφορετική απ’ ότι σε ένα παραδοσιακό δάνειο από τη Eurobank, καθώς δίνεται έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Επίσης, η διαδικασία έγκρισης είναι πιο ευέλικτη και γρήγορη, καθώς δεν απαιτούνται έξοδα αξιολόγησης και εξασφαλίσεις. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η παρουσίαση ενός σοβαρού επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο θα αξιολογήσει η επιτροπή, προκειμένου να κρίνει εάν η επιχείρηση που θέλετε να δημιουργήσετε είναι βιώσιμη.

Tips για την κατάρτιση ενός σωστού επιχειρηματικού πλάνου

Μην ξεχνάτε ότι η μικροπίστωση εξακολουθεί να είναι μια μορφή πίστωσης. Άρα, η αίτησή σας θα πρέπει να αναδεικνύει μια βιώσιμη επιχείρηση, στην οποία αξίζει να επενδύσει κανείς. Το επιχειρηματικό σας πλάνο θα πρέπει να είναι αρκετά αναλυτικό και να καλύπτει τουλάχιστον τους παρακάτω τομείς: πρέπει να αναδεικνύει τον στόχο της επιχείρησής σας, την ευκαιρία που υπάρχει στην αγορά, να εξηγεί με ποιον τρόπο θα προέλθει η κερδοφορία, πώς και από πού θα προμηθευτείτε τις πρώτες ύλες σας, τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε και τον αριθμό του προσωπικού που θα χρειαστείτε, με ποιον τρόπο θα βγείτε στην αγορά και πώς θα προσεγγίσετε τους πελάτες σας. Ακούγονται πολλά; Κι όμως, είναι πράγματα που έχετε ήδη σκεφτεί κι οργανώσει στο μυαλό σας, οπότε αρκεί να τα καταγράψετε σε μερικές σελίδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider