Κοντά στη λύση του ζητήματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαιδευση βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, σε εκπομπή του Star. «Ηδη καταλήγουμε σε κάποια ισοδύναμα, και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης τονίζοντας πως η «κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με ευαισθησία».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαιδευση, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα ιδρύματα, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης τους, με τη μείωση δημοτικών τελών ή τον περιορισμό του κόστους του ρεύματος.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η τριτοβάθμια μπορεί να βρει χρηματοδότηση και από ερευνητικά προγράμματα. Όπως, μάλιστα ανακοίνωσε ο κ. Φίλης ήδη γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν απο περισσότερους μεταδιδακτορικούς φοιτητές τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.

«Οι επιστήμονες μας ειναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αυτό αποδεικνύει την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Επίσης, εξήγγειλε την ψηφιακή κάρτα φοιτητή η οποία θα υλοποιηθεί πριν το τέλος του τρέχοντος ακαδημαικού έτους και αφορά στη σίτιση των φοιτητών.

Όσον αφορά στη σίτιση στα σχολεία, ο υπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος, που θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες μέρες και το οποίο προβλέπει την παροχή 10.000 μερίδων φαγητού ημερησίως σε σχολεία που δεν εχουν κυλικείο, με την αρωγή της εκκλησίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων.

Τέλος αναφερόμενος στο ωράριο των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να αυξηθεί, ούτε να μειωθεί.