Το Συμβούλιο Φυλακών που κρίνει το θέμα για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων με βραχιολάκι έχει επικεφαλής εισαγγελικό λειτουργό, απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δημοσιεύματα αναφορικά με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και προβλέπει ότι η απόφαση θα λαμβάνεται πλέον από το Συμβούλιο Φυλακών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής που διέταξε την κράτηση. Η διάταξη αφορά και τον Νίκο Ρωμανό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση: «η συντονισμένη προσπάθεια για ανακάλυψη ατοπημάτων στη νομοπαρασκευαστική δραστηριότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Σειρά τώρα έχει η γνωστή ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων με βραχιολάκι»

Το υπουργείο προκρίνει να επαφίεται η σχετική κρίση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, το οποίο προεδρεύεται από εισαγγελέα. Λόγος: ο εισαγγελέας - επόπτης της φυλακής είναι γνώστης, όχι μόνο της κατηγορίας ή της καταδίκης, αλλά και της πορείας του κρατουμένου και των συνθηκών της εκτέλεσης της ποινής, δεδομένα τα οποία συνήθως δεν είναι γνωστά στον ανακριτή της υποθέσεως. Θεωρεί άραγε κανείς ακατάλληλους για τη σχετική κρίση τον εισαγγελέα και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου;»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά: Θα ακούσει στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης με πολλή προσοχή τους αντιλόγους, θα επεξεργαστεί τα κείμενα και θα προτείνει τις θέσεις που προάγουν την κοινωνική ασφάλεια και το κράτος δικαίου. Παρακάμπτει τις κραυγές και ευχαριστεί τους πολίτες και τους αρμόδιους που συμβάλλουν με τα σχόλιά τους στην ευρύτερη νομοπαραγωγική διαδικασία».

Στη διάταξη σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων με βραχιολάκι, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση, αναφέρθηκε και ο αρμόδιος υπουργός,Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή.

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά με τίτλο «Ελευθερώνουν με διάταξη πρόκληση τον Ρωμανό» ο κ. Παρασκευόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», διευκρινίζοντας ότι «στο νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί για διαβούλευση υπάρχει μια ρύθμιση η οποία ορίζει ότι για να πάρει άδεια εκπαιδευτική με βραχιολάκι ένας κρατούμενος απαιτείται η γνώμη του πειθαρχικού συμβουλίου της φυλακής, το οποίο προεδρεύεται από εισαγγελέα, χωρίς να χρειάζεται και η καθοριστική γνώμη του ανακριτή της υποθέσεως».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο λόγος της επιλογής αυτής είναι πως ο εισαγγελέας επόπτης της φυλακής κατά τεκμήριο γνωρίζει όχι μόνο την κατηγορία ή την καταδίκη, που γνωρίζει ο ανακριτής, αλλά και την πορεία του κρατουμένου κατά την εκτέλεση, τις ανάγκες εκπαίδευσης, τις συνθήκες έκτισης κλπ. Κατά συνέπεια είναι εγγύτερος γνώστης των δεδομένων και γι΄αυτό κι αρμοδιότερος».

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις διευκρινίσεις ο κ. Παρασκευόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην εν λόγω διάταξη.