Σακελλαρίδης: Η πρώτη μεγάλη απώλεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σακελλαρίδης: Η πρώτη μεγάλη απώλεια

Δύο μήνες μετά από την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου οι φόβοι ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα «λυγίσουν» από τα σκληρά μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν, γίνονται πραγματικότητα.Και μάλιστα με τη παραίτηση, όχι απλώς ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες και προσωπικούς φίλους του πρωθυπουργού, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Σε όσους γνωρίζουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, η παραίτηση του βουλευτή Α’ Αθήνας και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Άτυπο μέλος της λεγόμενης ομάδας των «53+» στελεχών της Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σακελλαρίδης είχε εκφράσει πολλές φορές στα όργανα του κόμματος την αντίθεση του στα μέτρα που συμφωνούσε η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η «πληγή» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτή και πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν «καθάρισε» με την εσωκομματική αντιπολίτευση μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ο κ. Σακελλαρίδης επέλεξε να φύγει ήσυχα παραδίδοντας την έδρα του και ανακοινώνοντας την απόσυρση του από την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παραίτηση του δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις από τα στελέχη του κόμματος που συντάσσονται με την ομάδα των «53+», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετρά συνολικά μόλις 154 βουλευτές, δεν έχει την πολυτέλεια διαγραφών ακόμα και αν αυτό χρειαστεί να γίνει για παραδειγματισμό.

«Ο λόγος της παραίτησής μου είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής», ανέφερε σε δήλωση του μετά την παραίτηση ο κ. Σακελλαρίδης για να προσθέσει στη συνέχεια ότι η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εκείνον μονόδρομο.

Πολλά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την πρώτη δήλωση και μένει να φανεί αν θα επιλέξουν τον ίδιο… μονόδρομο.

Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι μετά το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -που προκάλεσε την παραίτηση Σακελλαρίδη- ακολουθούν άλλα σκληρά μέτρα, όπως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και το νέο ασφαλιστικό.

Με την παραίτηση του πρώτου από την ομάδα των στελεχών που βρίσκονταν πιο αριστερά από την ηγετική ομάδα αλλά πιο δεξιά από την αριστερή πλατφόρμα φαίνεται ότι μπαίνει στο τελικό στάδιο η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της αριστεράς σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας. Το ζήτημα είναι ποιες θα είναι οι απώλειες μέχρι την ολοκλήρωση της και πώς ο κυβερνητικός σχηματισμός θα αντέξει τους κραδασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider