Μητσοτάκης: Θα πούμε σκληρές αλήθειες, κ. Τσίπρα πάρτε θέση απέναντι στη λάσπη

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Θα πούμε σκληρές αλήθειες, κ. Τσίπρα πάρτε θέση απέναντι στη λάσπη
Η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας τη διαγραφή του Π. Πολάκη.

«Σήμερα θα πούμε σκληρές αλήθειες όμως σας καλώ όλους να διαφυλάξουμε το επίπεδο του διαλόγου». Με την φράση αυτή ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέταξε κατευθείαν το γάντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας ρωτώ ευθέως. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η ΝΔ κρύβει κάποιο κύκλωμα; Ποιος κρύβεται πίσω από το χάστανγκ #ΝΔ παιδεραστές και το νεοαυριανισμό του διαδικτύου; Βουλευτής σας η κ. Ελευθεριάδου τα διακινεί αυτά με ποιο θράσος! Βουλευτής σας. Και ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κ, Τσίπρα σας ζητώ να απαντήσετε, ως Αλέξης Τσίπρας πατέρας δυο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών. Πάρτε θέση απέναντι στη λάσπη».

Τι είπε για Αγαπηδάκη, Πολάκη, Βαξεβάνη

Αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανήλικων λέγοντας ότι «τόση σπέκουλα χτίστηκε από τα troll του διαδικτύου, των οποίων γνωρίζουμε την κομματική προέλευση», ενώ χρησιμοποιώντας πρώτο πρόσωπο εξήγησε την προσωπική του εμπλοκή σε αυτό:

«Το 2019, όταν εισήλθα στο πρωθυπουργικό γραφείο, τρεις μήνες μετά, κάποιοι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών με ευαισθητοποίησαν για το δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Μου περιέγραψαν μια κατάσταση με 2.000 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία βρισκόντουσαν στο κολαστήριο της Μόριας και της Σάμου. Χίλια παιδιά τα οποία ήταν εκτεθειμένα στην έρημο των πόλεων, εκδιδόμενα πολύ συχνά για 5 και 10 ευρώ. Διακόσια παιδιά τα οποία κρατούνταν ακόμα σε κρατητήρια της Αστυνομίας, φυλακισμένα χωρίς να έχουν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα. Και ναι, κ. Τσίπρα, είπα θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα αυτό για να μπορέσω να το λύσω. Και ανέθεσα και δημιούργησα μια ειδική γραμματεία, προϊστάμενη της οποίας είναι η κ. Αγαπηδάκη, η οποία έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και το έλυσε», τόνισε.

«Εγώ δεν θα σας καταλογίσω πρόθεση γιατί δεν το λύσατε εσείς το πρόβλημα, ούτε προφανώς μπορώ να διανοηθώ να αφήσω οποιοδήποτε χυδαίο υπονοούμενο όπως αυτά τα οποία διακινούνται από διάφορα troll τα οποία πρόσκεινται στον πολιτικό σας χώρο. Θα πω μόνο ότι δεν το λύσατε το πρόβλημα. Δεν το λύσατε και ήρθε αυτή η Κυβέρνηση και το έλυσε. Το έλυσε.

Και για αυτή την κυρία ο κ. Πολάκης ανεβάζει ανάρτηση "Αγαπηδάκη το τρολάκι της Νέας Δημοκρατίας". Περιμένω σήμερα, αν μη τι άλλο, αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε ανοιχτά, απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε, επιτέλους, και ένα στέλεχός σας γι’ αυτά τα απίστευτα πράγματα τα οποία λέγονται. Γι’ αυτά τα χυδαία υπονοούμενα, ότι τάχα είναι δυνατόν να υπάρχει ανάμειξη κυβερνητική σε κύκλωμα διακίνησης προσφυγόπουλων. Κρατήστε και την ανάρτηση της άλλης βουλευτού σας, εδώ για να τα βλέπετε. Ίσως, όμως, αυτή να είναι η διαφορά μας. Εμείς έχουμε την κα Αγαπηδάκη και εσείς έχετε τον κ. Πολάκη. Ίσως τελικά αυτό να τα λέει όλα και να μην χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Σας ρωτώ λοιπόν και πάλι, και περιμένω σήμερα καθαρές απαντήσεις, αν σας εκφράζουν και οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή μήπως προτιμάτε την "Αυγή", το κομματικό σας έντυπο, που στο πρωτοσέλιδο του, στο κύριο άρθρο του, υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα, ότι δεν γίνεται πολιτική εκτοξεύοντας ξερατά στον αντίπαλο. Θα συμφωνήσω απόλυτα.

Αν, όμως, τελικά είστε με την επίσημη εφημερίδα σας, τότε πώς εξηγείτε ότι μία μέρα πριν γράψει αυτά η "Αυγή", ο διευθυντής της, ο ίδιος που τα έγραφε αυτά, έλεγε σχολιάζοντας ειρωνικά και ταυτιζόμενος απόλυτα με τον κ. Βαξεβάνη και το "Documento" ότι υπάρχουν "παιδέρες" που βρίσκονται στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού;

Απαντήστε και ως απλός παρατηρητής. Πόσα πρόσωπα έχει αλήθεια το επιτελείο σας; Πόσες γραμμές έχει το κόμμα σας; Πόση ευκαμψία έχει τελικά η ηθική σας; Εκτός αν είστε της τρίτης σχολής, αυτή που θεωρεί την υπόθεση -τα ακούσαμε και αυτά- ότι το #MeΤoo είναι ένα φιάσκο. Γιατί όπως λέει ο διευθυντής του κ. Φίλη -δεν τον βλέπω σήμερα στην αίθουσα- ο κ. Κατσαρός, μια ήταν η μόνη αποστολή για την οποία επιλέχθηκε ο κ. Λιγνάδης: Να μετονομάσει την αίθουσα Ρεξ του Εθνικού σε αίθουσα Ελένη Παπαδάκη. Με το όνομα της μεγάλης ηθοποιού που δολοφονήθηκε το 1944, στην ταραγμένη εποχή των Δεκεμβριανών».

Μίλησε για δημιουργία αρένας κομματικών βωμολοχιών χυδαία σχόλια, τοξικότητα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και ναρκοθετεί με αισχρότητες τον πολιτικό διάλογο. «Μιλάτε για συγκάλυψη ενώ ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε πέντε ώρες μετά την αποκάλυψη η οποία ήταν ανώνυμη. Και συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση. Και ζητήσατε παραίτηση της κ. Μενδώνη γιατί έπρεπε να ξέρει τι; Αυτά που αποκάλυπτε ότι ήξερε βουλευτής άλλου κόμματος; Για τον άνθρωπο που οι δικοί σας ευρωβουλευτές καλούσαν σε εκδηλώσεις; Να ξέρει τι η κ. Μενδώνη;», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε μάλιστα εκτενώς στο έργο της υπουργού Πολιτισμού την οποία εξήρε ως πολύ καλή υπουργό.

Ειδικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία των θυμάτων κακοποίησης και την ενθάρρυνση αποκαλύψεων, ενώ προανήγγειλε αλλαγή και στο Δημόσιο, με πειθαρχικό παράπτωμα για περιπτώσεις παρενόχλησης και την εισαγωγή στα σχολεία μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας όλα αυτά ξεκίνησαν από τη μαρτυρία Σοφίας Μπεκατώρου στις 16 Ιανουαρίου σε εκδήλωση της ΓΓ Αθλητισμού, πρωτοβουλία που χαιρέτησα αμέσως», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Επικοινώνησα μαζί της και τη χαρακτήρισα Ολυμπιονίκη της εμπιστοσύνης. Αντίστοιχα όλα τα κόμματα χαιρέτησαν αυτή τη γενναία πράξη. Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Αυτούς τους τρεις παράλληλους δρόμους επιχειρεί να κλείσει ο εκτροχιασμός και ο υποβιβασμός της δημόσιας συζήτησης».

«Το κίνημα «#MeΤoo» ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στην Αμερική. Εκδηλώθηκε τώρα, το 2021, στην πατρίδα μας. Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την πρωτολογία του στη Βουλή. «Το «#ΜeΤoo» είναι κίνημα υγιές. Οφείλει να μην χάνεται στις φήμες ώστε να μην ακυρώνεται και να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης», συμπλήρωσε.

«Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ. Η κοινή άμυνα είναι κίνηση απελευθέρωσης. Κι όμως τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Ένα καινούριο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται. Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς. Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού «#ΜeΤoo».

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

  • Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας.
  • για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια.
  • εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. Θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο.
  • Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση.
  • Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη.
  • Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά.
  • Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης: Η Μενδώνη ζήτησε παραίτηση Λιγνάδη από την πρώτη στιγμή

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα ανακαλύψατε τα μη επανδρωμένα πληκτρολόγια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider