Επικρίσεις δέχεται ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος την Παρασκευή μετέβη στη Αίγινα, παρά την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών εκτός της περιφέρειας όπου διαμένουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών – που διαθέτει εξοχική κατοικία στο νησί – έφτασε στην Αίγινα κι όταν οι λιμενικοί κατά την άφιξή του, του ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα που να δείχνουν πως πρόκειται για τη μόνιμη κατοικία του, εκείνος φέρεται να παρείχε μόνο τη… βουλευτική του ιδιότητα.

Ο ίδιος με ανάρτηση του στα social media υποστήριξε πως είχε μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετέχει στην συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη στη Βουλή.

Απαντώντας μάλιστα σε έναν χρήστη του Twitter, έγραψε: «Δεν "ήρθα" Διονύση στην Αίγινα.  Στην Αθήνα πήγα στις 10πμ για να μιλήσω στη Βουλή επειδή ο ΠτΒ αρνήθηκε να τοποθετηθώ μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις 16.30 επέστρεψα σπίτι μου. Τόσο απλά. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι πειράχτηκαν ιδιαίτερα με αυτά που είπα στον κ. Σταϊκούρα...».

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Το Μέρα25 από την πρώτη στιγμή στήριξε τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης με κοινό σκοπό την υγεία των πολιτών.

Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, ακόμα και πριν την ένταση του φαινομένου στη χώρα μας, την κανονική μεν αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης δε λειτουργία της Βουλής - αίτημα που, ως τώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει αποδεχθεί.

Ως εκ τούτου, η παρουσία του Γραμματέα κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην Ολομέλεια της Βουλής την 9η Απριλίου κατέστη υποχρεωτική τόσο για να τοποθετηθεί για το καίριο Eurogroup εκείνης της ημέρας ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών όσο και για να διαμαρτυρηθεί δια ζώσης για την μη αποδοχή της πρότασης του ΜέΡΑ25 η Βουλή να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη.

Για να μεταβεί στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε με το πλοίο των 10πμ από την Αίγινα, όπου διαμένει με τη σύζυγό του σε πλήρη απομόνωση από την 11η Μαρτίου στο σπίτι τους, πολύ πριν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και τον σημαντικό διάλογο με τον Υπουργό Οικονομικών που ακολούθησε, επέστρεψε στην Αίγινα με το πλοίο των 16.30. Τα «ρεπορτάζ» περί «σπασίματος της καραντίνας για διακοπές στην Αίγινα» είναι, προφανώς, ανάξια σχολιασμού.

Όπως είπε στο τέλος της ομιλίας του της 9ης Απριλίου στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης, το ΜέΡΑ25 ελπίζει ότι, τουλάχιστον μετά το Πάσχα, και εφόσον τα περιοριστικά μέτρα συνεχιστούν, η Βουλή, επιτέλους, να λειτουργεί κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης δίνοντας το καλό παράδειγμα στους πολίτες».

Δήμαρχος Αίγινας: Είπε στον λιμενικό «εγώ είμαι βουλευτής»

Τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη στο λιμάνι της Αίγινας με τον Γιάνη Βαρουφάκη έδωσε ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Ζορμπάς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 είπε: «Βρισκόμαστε στο λιμάνι της Αίγινας και μαζί με τις λιμενικές αρχές κάνουμε ελέγχους σε πεζούς και οχήματα στα δύο δρομολόγια, που γίνονται πλέον καθημερινά.

Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους, εντοπίστηκε στο όχημά του ο Γιάννης Βαρουφάκης, του έκανε νόημα ο λιμενικός για να σταματήσει, εκείνος έκοψε αρκετά ταχύτητα, δεν σταμάτησε εντελώς και του είπε ότι «εγώ είμαι βουλευτής». Ο λιμενικός του είπε «κύριε, κάνουμε έναν έλεγχο, θέλω τα έγγραφά σας» και του απάντησε ο Βαρουφάκης «δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» και κατευθύνθηκε προς την έξοδο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αίγινας, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, δεν ανταποκρίθηκε στον έλεγχο: «ήμουν παρών, δεν απέδειξε τα χαρτιά του, δεν ανταποκρίθηκε, έφυγε σε δευτερόλεπτα», σημείωσε.

Πέτσας: Να αποδείξει ότι η Αίγινα είναι η μόνιμη κατοικία του

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που δεν σταμάτησε στον έλεγχο του Λιμενικού.

Παράλληλα ζήτησε να αποδείξει ότι η Αίγινα είναι η μόνιμη κατοικία του.