«Για να υπάρξει πραγματική εξέταση των μαρτύρων πρέπει να αποκαλυφθούν με τα ονόματά τους, πρέπει να μιλήσουν κανονικά, να εξεταστούν από την Επιτροπή της Βουλής και να πάρει η όλη διαδικασία το δρόμο της».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε ταχθεί κατά του συγκεκριμένου νόμου, από την εποχή της πρωθυπουργίας Σημίτη και σημείωσε ότι «η προστασία των μαρτύρων που είναι απαραίτητη, γίνεται μόνο με την επωνυμία, με τη δημοσιότητα και με την ευθύνη που έχει η αστυνομία, οι υπηρεσίες, οι αρχές να προστατεύουν αυτούς τους μάρτυρες».

Για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τόνισε ότι «η ευθύνη είναι των κυβερνήσεων και των εκάστοτε υπουργών Δικαιοσύνης, οι οποίοι κατά την άποψη του ΚΚΕ είτε ανοιχτά, είτε καλυμμένα παρεμβαίνουν πολιτικά».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια αυτό ξεκινά από το γεγονός ότι δεν δέχονται την πρόταση των Δικαστών, των Εισαγγελέων, των Δικηγόρων να εκλέγουν οι ίδιοι την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Πρέπει να αλλάξει ο νόμος, πρέπει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται από τους Δικαστές. Όχι βέβαια ότι λύνεται ολοσχερώς το πρόβλημα της παρέμβασης ή της μη παρέμβασης» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τους Δικαστές είναι μια προϋπόθεση καθώς «ευθύνη για την ηγεσία τους έχουν πλέον οι ίδιοι και άρα μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε παρέμβαση. Είναι μετά το ζήτημα του ήθους, της εντιμότητας του καθένα, του δικαστικού λειτουργού που έχει δώσει και όρκο».

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε την θέση του ΚΚΕ ότι «η Εξεταστική Επιτροπή έπρεπε να πάει σε βάθος την υπόθεση και γι' αυτό έπρεπε να βγουν οι "κουκούλες" και να γίνει εξέταση των μαρτύρων» και πρόσθεσε «γι' αυτό και λέμε ότι δεν θα συνεργήσουμε, θα δούμε την πορεία εξέλιξης αυτή την εβδομάδα. Δεν θα συνεργήσουμε μέχρι τέλος σε αυτήν την κοροϊδία τελικά της Εξεταστικής Επιτροπής».

Αναφορικά με το αν θα πάει στην εξέταση είπε «το αν θα πάμε θα το δούμε με βάση τους συγκεκριμένους όρους, που θέτουμε».

Ως προς τον «έλεγχο των αρμών της εξουσίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εφόσον υπάρχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο, αυτές οι πολιτικές επιλογές, αυτή η συγκεκριμένη υπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων είναι επόμενο να μην μπορείς να τα βάλεις με την ουσία αυτών των αρμών που είναι αντιλαϊκή. Άρα, μόνο τους γκρεμίζεις, λέμε εμείς, τους αλλάζεις εκ βάθρων, αυτή είναι η άποψή μας».

Για το μεταναστευτικό και τον Ερντογάν είπε ότι «ήδη έχουμε μπει σε μεγάλη περιπέτεια. Ο Ερντογάν και η τούρκικη γενικά άρχουσα τάξη αυτό που έχει προγραμματίσει να κάνει, αυτό που έχει σχεδιάσει να κάνει, θα το κάνει».

Πρόσθεσε ότι η τουρκική άρχουσα τάξη θέλει βήμα-βήμα να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της «πρώτα στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και μέσα στη δική της χώρα, και στη δική μας χώρα».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «ως λαός, ως ελληνική κοινωνία, ως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε».

Επανέλαβε ότι το δίλημμα «αποφυγή επεισοδίου ή απαράδεκτος συμβιβασμός με συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και παραχώρηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία» είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και δεν εξασφαλίζει ειρήνη διότι «η συνεκμετάλλευση που θα ακολουθήσει, με την υποχώρηση και το συμβιβασμό σε κάποια κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μεγαλύτερη αντιπαράθεση».

Για το Προσφυγικό είπε ότι «στα νησιά του Αιγαίου δεν πρέπει να υπάρχει κανένα hot spot και επίσης δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία κλειστή δομή» ενώ η πρόταση του ΚΚΕ για ανοιχτές δομές σε όλη την Ελλάδα συνδυάζεται με συγκεκριμένες διαδικασίες στελέχωσης των δομών αυτών.

Τόνισε ότι προϋπόθεση είναι η καταγγελία της Συμφωνίας του Δουβλίνου και της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας και η άσκηση μέγιστης πίεσης στην ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της.

Ερωτηθείς για την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού νόμου, απάντησε ότι «από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η διακυβέρνηση με τον κύριο Μητσοτάκη και τη ΝΔ έχουμε αλλεπάλληλα νομοθετήματα στη Βουλή, τα οποία στρέφονται ενάντια στο εργατικό, το λαϊκό συμφέρον».

Είπε ότι δεν είναι μόνο ο ασφαλιστικός νόμος «Κατρούγκαλου-Βρούτση» που «αποδέχεται τον νόμο Κατρούγκαλου και τον προχωρά και παραπέρα», αλλά και ο νόμος για τον περιορισμό των απεργιακών συγκεντρώσεων που ακολουθεί τον συνδικαλιστικό νόμο «Βρούτση-Αχτσιόγλου».

«ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ίδια κατεύθυνση και βεβαίως πατώντας στα χνάρια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προχωρά πιο καθαρά και πιο γρήγορα από την προηγούμενη πολιτική της» πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς «όταν κάνει το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ συγκέντρωση θα πειθαρχήσει στον νόμο αυτό», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε «μα είναι δυνατόν να πειθαρχήσουμε; Είδατε προχθές. Η κορυφή της συγκέντρωσης είχε φτάσει στη Βουλή στο Σύνταγμα και το τέλος ήταν ακόμα στην Ομόνοια, ήταν όλη η Πανεπιστημίου. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που να πάει αυτός;».