Τσίπρας: Αντί για ελαφρύνσεις βλέπουμε επιβαρύνσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Αντί για ελαφρύνσεις βλέπουμε επιβαρύνσεις
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση.

«Είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ»είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ολομέλεια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, παραφράζοντας μια φράση του Αβραάμ Λίνκολν «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας πως «δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου πως μπορεί ο ίδιος να μη ζητά την μετάθεση της συζήτησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη»

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως ο εκλογικός νόμος που προτείνει η Νέα Δημοκρατία παραπέμπει «στις συνταγές του χθες, που μας οδήγησαν στη κρίση.

Στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες».

Αναφερόμενος στην συνέχεια στην ψήφο των ομογενών είπε:

«Αρνηθήκατε τη πρότασή μας να δώσουμε σε όλους όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια ψήφο αλλά σε ξεχωριστές περιφέρειες γιατί δήθεν αυτό που σας έκοπτε ήταν η ισοτιμία της ψήφου τους.

Και ενώ η ισοτιμία της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε τα μάλα, η ισοτιμία της ψήφου των ελλήνων στο εσωτερικό ποσώς σας συγκινεί».

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το νέο εκλογικό σύστημα βασίζεται σε «μια λάθος εκτίμηση που βασίζεται στη βαθιά σας έπαρση και αλαζονεία.

«Ότι αφού κερδίσατε τις εκλογές βασισμένοι στη πολιτική εξαπάτηση το περασμένο Ιούλη, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και την επόμενη φορά.

Όχι δεν είστε απόλυτα αφελείς.

Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας.

Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ.

Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Θέλω να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αειμνήστου.

Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε στην συνέχεια την κυβέρνηση για «την ανεύθυνη στάση που κρατάτε στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» και ια το προσφυγικό σημειώνοντας: «Ρωτήστε τους πολίτες στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο, αυτούς τους 6 μήνες που εσείς κανατε πειραματισμούς, τι έγινε η ζωή τους βελτιώθηκε, όπως υποσχεθήκατε ή χειροτέρευσε ;

Τους είδατε χθες να βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους.

Δεν τους κινητοποιήσαμε εμείς.

Η ανικανότητά σας τους κινητοποίησε.

Και τα ψέματα που τους λέγατε προεκλογικά.

Με τα οποία τώρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι» ενώ αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε:

«Που είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που επαγγελλόσασταν προεκλογικά ;

Που είναι η καταιγίδα των επενδύσεων ;

Που είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν τάχα μου σε μια εβδομάδα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε ;

Που είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους, όπως λέγατε;

Που είναι η αύξηση του βασικού μισθού ;

Που είναι οι περιβόητες ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τους μεσαίους ;

Αντί για ελαφρύνσεις βλέπουμε επιβαρύνσεις.

Και μαζικές απολύσεις, εν μέσω αυξανόμενης για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια ανεργίας».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε:

«Αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών.

20% περισσότερα για το 90% εξ αυτών.

Με το άδικο σύστημα των κλάσεων ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ.

Αυτή είναι η βελτίωση που υποσχεθήκατε;», εν’ω αναφερόμενος στην Παιδεία κατηγορηγσε τη ΝΔ πως άνοιξε «την πόρτα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, στους κατόχους διπλωμάτων κολλεγίων.

Και το κάνατε μόνοι σας κύριοι της ΝΔ χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι δήθεν η ρύθμιση αυτή υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνοντας πως παρότι ζητήθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο από τη Βουλή δεν δόθηκε και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «έχει αναλάβει απροκάλυπτα τον ρόλο του ντελίβερι των Κολεγίων».

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην περίπτωση Ινδαρέ και είπε, όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών:

«Και στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, παρά τις τυμπανοκρουσίες σας, το βαρύ έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, ενώ εσείς εξαντλείστε σε επικοινωνιακές επιδείξεις πυγμής και τσαμπουκά στα σπίτια φιλήσυχων ανθρώπων στο Κουκάκι, που έχουν την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider