Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του Διεθνές Συνεδρίου με θέμα την Γενοκτονία των Ποντίων, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Σας συγχαίρω για την εξαιρετική πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε αυτό το Διεθνές Συνέδριο, με θέμα το έγκλημα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Συνέδριο το οποίο, αυτονοήτως, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Το Συνέδριό σας συνιστά μία μεγάλη συμβολή και για την διεθνοποίηση του δίκαιου αιτήματος αναγνώρισης της φρικτής αυτής Γενοκτονίας.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησής μας, επαναλαμβάνω την δέσμευση ότι εμείς, οι Έλληνες, θ΄αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, για την επίτευξη και των εξής στόχων: Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ανθρώπινη μνήμη.

Και, δεύτερον, για ν΄αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μία αναδρομική συγγνώμη, εγκαταλείποντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων.

Τέλος, επαναλαμβάνω την δέσμευση, την οποία ανέλαβα ευθύς εξ αρχής, ότι θα είμαι αρωγός και συμπαραστάτης στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ίδρυσης Μουσείου, αφιερωμένου στην εμβληματική ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου.»