Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ η «αφωνία» Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ η «αφωνία» Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά
Υπάρχει κλίμα ανησυχίας μετά τη συνάντηση, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε ΑΟΖ παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξαφάνισε ολόκληρη την Κρήτη.

Για την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στις τρέχουσες προκλήσεις της Τουρκικής πλευράς, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

Μπορεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε την σύγκλιση των Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την Κυριακή στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕΑ, παράλληλα όμως υπήρξε ανησυχία για την στάση που κράτησε μετά τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως: «Επιβεβαιώνεται από την κρισιμότητα της κατάστασης το ορθό του αιτήματος μας για σύγκληση του ΕΣΕΠ. Υπάρχει πάντως κλίμα ανησυχίας μετά τη συνάντηση, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε ΑΟΖ παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξαφάνισε ολόκληρη την Κρήτη, δεν έκανε καμία έστω έμμεση αναφορά στις δηλώσεις Ντονμέζ για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, οι οποίες έγιναν λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Δεν χαρακτήρισε καν τις «ενέργειες της Τουρκίας» στη δήλωσή του προκλητικές ή παραβατικές».

Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των αποδήμων

Ως ένα «πρόχειρο νομοσχέδιο με πολλά κενά» χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο ξεκίνησε να συζητείται χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κι αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στις 11 του μήνα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως θα έπρεπε να δοθεί χρόνος και να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο, ενώ τονίζει πως «είναι ανάγκη, να υπάρξει διαυγή κατοχύρωση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία», επισημαίνοντας πως δεν κατοχυρώνεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Παράλληλα από την Κουμουνδούρου επιμένουν και στο ζήτημα του «εκλέγεσθαι» σημειώνοντας πως η ομογένεια δεν πρέπει απλά να ψηφίζει αλλά αν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο από τους δικούς της ανθρώπους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις δικές του προτάσεις σχετικά με το θέμα αυτό κι όπως σημειώνεται θα επιμείνουν να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση πάνω σε αυτές.

Στην Τυνησία ο Τσίπρας

Στην Τυνησία μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει για 34η χρόνια το Αραβικό Ινστιτούτο Επιχειρηματιών, με θέμα τον ρόλο του κράτους στην ανάπτυξη και με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τυνησίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τυνησίας, ενώ θα έχει επαφές με επιχειρηματίες και αξιωματούχους από την περιοχή.

Όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου θα εστιάσει στην ομιλία του στη διασύνδεση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή με τον οικονομικό ρόλο της ως κόμβο μεταφορών ενεργείας εμπορίου και τεχνολογίας. Αναμένεται παράλληλα να τονίσει πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολίτικης για τη Μεσόγειο, που θα βασίζεται στη συνεργασία με τις μη ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής.

Θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία τονίζοντας ότι η ευρωμεσογειακή συνεργασία πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του διεθνούς δίκαιου, τόσο όσον άφορα το προσφυγικό, όσο και τα θέματα θαλάσσιων ζωνών και ενεργείας.

Άλλωστε είναι ιδιαίτερα ενεργός ο ρόλος που διαδραματίζει η Τυνησία σε σχέση με το Λιβυκό και ειδικότερα ο ρόλος που διαδραμάτισε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας που πέθανε το καλοκαίρι.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider