Στη σκιά της τουρκικής εισβολής στη Συρία το ραντεβού Μητσοτάκη-Στόλτενμπεργκ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη σκιά της τουρκικής εισβολής στη Συρία το ραντεβού Μητσοτάκη-Στόλτενμπεργκ
Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και της εισβολής στη Συρία.

Στη σκιά της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έρχεται στη χώρα μας πριν μεταβεί με τη σειρά του στη γείτονα την Παρασκευή.

Αναμφίβολα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένες τις κεραίες του στην Τουρκία για τρεις βασικούς λόγους. Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας χθες στον ΣΚΑΪ να κάνει λόγο για «εισβολή» της γείτονος, άπαξ και μπαίνει παρανόμως σε οριοθετημένη και αδειοδοτημένη περιοχή τρίτου κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει το «βιολί» της και στο Αιγαίο, ενώ, τέλος, συνεχίζει να μην εφαρμόζει όπως πρέπει τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, με αποτέλεσμα οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά να συνεχίζονται, έστω και όχι κατά τον χειμαρρώδη τρόπο των προηγούμενων εβδομάδων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει εκτενώς με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχουν και οι κοινές δηλώσεις, μετά το πέρας της συνάντησης, με δεδομένο το ότι η Τουρκία προχωρά σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας. Σιωπηρώς, βεβαίως, φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει την έγκρισή του, κάτι που, όμως, έχει προκαλέσει «νευρικό κλονισμό» στο αμερικανικό κατεστημένο που θεωρεί ότι είναι λανθασμένη η απόφαση εγκατάλειψης των Κούρδων στη μοίρα τους και στις διαθέσεις της Τουρκίας.

Βεβαίως, εμπλοκή έχει το ΝΑΤΟ και στο προσφυγικό, με νατοϊκές φρεγάτες να επιχειρούν στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, αν και όχι με τόσες δυνάμεις όσες η Frontex, της οποίας ο ρόλος είναι κομβικός. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι σημαντικός, μιας και έχει πρόσβαση στα τουρκικά παράλια, όπου και εντοπίζεται το πρόβλημα, μιας και στόχος είναι να γίνονται επιχειρήσεις, προκειμένου να μην αποπλεύσουν σκάφη προς τα ελληνικά νησιά.

Πέραν του κ. Στόλτενμπεργκ, πάντως, η στάση της Τουρκίας συζητήθηκε και με τον Ντόναλντ Τουσκ, στη χθεσινή συνάντηση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί ο κ. Τουσκ να είναι ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει εκφράσει, όμως, πολλάκις τη στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην Κύπρο, δοθεισών των τουρκικών ενεργειών. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε αναλυτικά με τον κ. Τουσκ χθες και για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό. Και από τη συζήτηση προκύπτει ως κοινή θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται οικονομικά από την Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Η κατάσταση, πάντως, είναι σύνθετη, με δεδομένο ότι η Τουρκία επιδιώκει να διαχειρίζεται πλέον απευθείας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με την Ε.Ε. να είναι διστακτική ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Είναι σαφές, πάντως, ότι οι Τούρκοι είναι σε λογική «παζαριού», προσπαθώντας να αποσπάσουν χρήματα για να ελέγξουν τις ροές.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Τουρκίας θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα της άλλης εβδομάδας, με τον κ. Τουσκ να κάνει και στάση στην Κύπρο την Παρασκευή, μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider