Μπορεί ο εκλογικός νόμος να φέρει κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορεί ο εκλογικός νόμος να φέρει κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Οι αλλαγές που όμως αναμένεται να ψηφιστούν, θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Η συζήτηση για το νέο εκλογικό Νόμο έχει ανάψει για τα καλά, μετά τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να τον αλλάξει το επόμενο διάστημα αλλά και την διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι δεν πρόκειται να συνδέσει την αλλαγή του με τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι αλλαγές που όμως αναμένεται να ψηφιστούν, θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, τουλάχιστον αυτό αφήνουν να εννοηθεί στελέχη της Κουμουνδούρου.

Κι αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση διαβλέπει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην αναζητήσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για την αλλαγή του εκλογικού Νόμου με άμεση ισχύ τις επόμενες εκλογές, αφού ο Πρωθυπουργός , στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε πως το 2023, όταν και τοποθετεί τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, θα στηθούν πιθανότατα διπλές κάλπες, αφού ο Νόμος της απλής αναλογικής που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα δεν θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο Κίνημα Αλλαγής έχουν πάντως ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν προτίθενται να συναινέσουν στην αλλαγή του εκλογικού Νόμου εάν η κυβερνητική πρόταση προβλέπει μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Έχουν άλλωστε επεξεργαστεί μία πρόταση η οποία δίνει αναλογικό μπόνους και αύξηση αυτού, ανάλογα με το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώνει κάθε πολιτικό κόμμα το οποίο θα είναι στην πρώτη θέση. Σε μια τέτοια πρόταση, εκτιμάται ότι τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα αναζητήσουν κοινά πεδία σύμπλευσης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν η πρόταση που θα καταθέσει η Χαριλάου Τρικούπη ακουμπάει σε αυτά που θα προκρίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική ήταν πάντως και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά από το βήμα της ΔΕΘ: «Θέλω να επαναλάβω, ότι δεν είναι ώρα για παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο, που οδηγούν σε άγονες διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου 'τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν'. Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, ότι η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, θα μας βρει δυναμικά απέναντι».

Τα σενάρια για την Προεδρική εκλογή

Στελέχη της Κουμουνδούρου δεν απέκλειαν να έρθουν το επόμενο διάστημα κοντά με το Κίνημα Αλλαγής ακόμα και σε μια κοινή πρόταση στο θέμα της Προεδρική εκλογής, δημιουργώντας ένα νέο μέτωπο με τη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως το ΚΙΝΑΛ είχε προτείνει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλεγεί με αυξημένη πλειοψηφία, η θητεία του να παρατείνεται για ένα χρόνο και μετά στον νέο κύκλο ψηφοφοριών η τρίτη να απαιτεί όχι 180 αλλά 160 βουλευτές.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρούσα βουλή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, αφού στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, η συγκεκριμένη διάταξη υπερψηφίστηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία, άνω των 180 βουλευτών. Η κυβερνητική πρόταση δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως, φαίνεται πάντως ότι προβλέπει πέντε ψηφοφορίες, όπου στις δυο πρώτες θα αναζητηθούν 200 ψήφοι, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 και εφόσον δεν προκύπτει σε καμία αποτέλεσμα να γίνεται μια Πέμπτη ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider