Financial Times: Φωνή Τσίπρα «βοώντας εν την ερήμω»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Financial Times: Φωνή Τσίπρα «βοώντας εν την ερήμω»

Αντιμέτωπος με την πτώση της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό και τις νέες απαιτήσεις λιτότητας από το εξωτερικό, ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε σε ένα δοκιμασμένο κόλπο, εκτιμούν οι Financial Times, εννοώντας το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής ελπίζοντας σε μια πιο ευνοϊκή συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο.

Η έκκληση του Τσίπρα, όμως, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπεσε στο κενό, διαπιστώνει η βρετανική εφημερίδα. Ο Donald Tusk την απέρριψε, ισχυριζόμενος ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι υπόθεση του Eurogroup και ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του περσινού καλοκαιριού που παρ’ ολίγον να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και το Grexit.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πολλή δουλειά ακόμη μπροστά τους για να αποτρέψουν την επιστροφή της αβεβαιότητας για την Ελλάδα», δήλωσε ο Tusk μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό το πρωί της Τετάρτης. Ο κ. Tusk ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών να δράσουν άμεσα. «Δεν εννοώ τις επόμενες εβδομάδες, αλλά τις επόμενες μέρες».

Παρ’ όλα αυτά όμως, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την αθέτηση της αποπληρωμής ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο εάν ο Τσίπρας δεν κλείσει τη συμφωνία, η οποία φέρνει νέα –αντιλαϊκά– μέτρα λιτότητας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα ταμεία του ελληνικού κράτους έχουν στραγγίσει λίγες ημέρες πριν την πληρωμή μισθών και συντάξεων Μαΐου. Για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκεντρώσει τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει» στο αίτημα των Θεσμών για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα «πέσει έξω» από τους στόχους πλεονάσματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει δηλώσει στους δανειστές ότι είναι η κατάθεση προς ψήφιση προληπτικών μέτρων στη Βουλή αντιβαίνει στο Σύνταγμα και, αντ’ αυτής, πρότεινε την έγκριση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων. Τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ απέρριψαν την ελληνική πρόταση, ωστόσο, επιμένουν ότι τα πρόσθετα μέτρα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά ώστε να μην υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Η κυβέρνηση επιμένει ότι βρίσκεται κοντά στη συμφωνία, ενώ δεν έχει κατορθώσει να καταθέσει αξιόπιστα μέτρα», σχολιάζει η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και σημερινή ερευνήτρια στο Centre for International Governance Innovation.

Με την προσπάθειά του να πιέσει τον Tusk για Σύνοδο Κορυφής, ώστε η ευθύνη της απόφασης για την Ελλάδα να μετατεθεί σε επίπεδο πρωθυπουργών της Ευρωζώνης, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί την ίδια τακτική με το περυσινό καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι θα βρει πιο «δεκτικά ώτα».

«Υπάρχουν προβλήματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν σε πολιτικό επίπεδο», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος.

Η κίνηση αυτή, όμως, έχει προβληματίσει τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, καθώς φοβούνται ότι ο Τσίπρας έχει γυρίσει τον «διακόπτη της κρίσης», μετά τις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχε τους τελευταίους έξι μήνες με τους δανειστές, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

«Με τους πολιτικούς τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει ο Τσίπρας, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να υιοθετηθεί μια “πολεμική” όμοια με το 2015», σχολιάζει στους FT ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής ανάλυσης για την Ευρώπη του Eurasia Group. «Συνολικά, όμως, η επίτευξη συμφωνίας είναι πιο πιθανή από οτιδήποτε άλλο, καθώς κάθε άλλη επιλογή είναι χειρότερη τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι κλασική περίπτωση του μικρότερου κακού», προσθέτει ο αναλυτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider