«Αλμυρά» αποδεικνύονται τα τρόφιμα των Eλλήνων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αλμυρά» αποδεικνύονται τα τρόφιμα των Eλλήνων

Αντιστρόφως ανάλογα φαίνεται να κινούνται οι τιμές των τροφίμων και το εισόδημα των ελλήνων καταναλωτών, με τη χώρα μας να καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών τροφίφων τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση, μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα φαίνεται πως αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ κατά 4,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των «28» της Ε.Ε

Μάλιστα ανατιμήσεις καταγράφηκαν ακόμα και σε προϊόντα που παρέμειναν στον συντελεστή ΦΠΑ 13% .

Αναλυτικότερα, την ώρα που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,3%, οι τιμές ψωμιού και δημητριακών στη χώρα μας κατέγραψαν αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη μεταξύ των «28», του κρέατος αύξηση κατά 1,9%, επίσης τη μεγαλύτερη μεταξύ των «28».

Όπως παρατηρείται από τον κατάλογο των ανατιμήσεων στις βασικές κατηγορίες τροφίμων, τα έλαια σημείωσαν αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,9%, τα φρούτα 17,2%, τα λαχανικά 9,6%, τα ψάρια 0,4%, ενώ γάλα, αυγά και τυριά 0,3%.

Δικαιολογημένη θα μπορούσε να θεωρηθεί η ανατίμηση της ζάχαρης - αυξήθηκε κατά 5%- αφού επιβαρύνθηκε με συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Παρόλο που από τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το Σεπτέμβριο, παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών ανά περιπτώσεις σε σχέση με τον Αύγουστο, εν σύγκρισει με την αρχή του έτους ή πιο ενδεικτικά με τον Ιούνιο, πριν δηλαδή από την επιβολή των capital controls (υπενθυμίζεται ότι επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου) καταγράφονται αυξήσεις.

Αξιοσημείωτες είναι και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, και στις τιμές του ψωμιού, των αλεύρων, αλλά και των ζυμαρικών. Οι τιμές του δημοφιλέστερου κατά την επιβολή των capital control είδους, των ζυμαρικών, σημείωσαν αύξηση κατά 3,27% την ώρα μάλιστα που η τιμή του μαλακού σιταριού, προϊόν το οποίο εισάγει σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της, αυξήθηκε κατά 4,6%, στη χώρα μας σε αντίθεση με τη μείωση της τάξης του 5% που κατέγραψε κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. Σε ετήσια βάση η τιμή του μαλακού σιταριού στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6,7%, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. παρατηρήθηκε αύξηση μόλις κατά 1%.

Ως κύρια αιτία των ανατιμήσεων που βαραίνουν το ήδη ελαφρύτερο πορτοφόλι του έλληνα θεωρείται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από τις 20 Iουλίου. Παρόλα αυτά βέβαια, πρωταρχικό ρόλο για την ίδια την αγορά βέβαια έπαιξαν οι απώλειες που παρατηρήθηκαν μετά την επιβολή των capital controls, η υποχρεωτική από τις αρχές του χρόνου προπληρωμή των εισαγόμενων πρώτων υλών, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των ξένων προμηθευτών προς την ελληνική οικονομία αλλά και οι καθυστερήσεις πληρωμών από Δημόσιο και ιδιώτες, που οδηγούν σε συνεχή μετακύλιση μέρους του κόστους στην τελική τιμή καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider