Ύφεση 1,5% το 2015 και 2,4% το 2016 προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε σχετική έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται μέσω της χορήγησης δανείων.

Ωστόσο σημειώνει πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πιθανόν να επανέλθει σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα αυξηθούν οι επενδύσεις.

«Η μεταναστευτική κρίση έχει επηρεάσει τις οικονομίες της περιοχής με διάφορους τρόπους. Οι χώρες της πρώτης γραμμής – που συνορεύουν με τη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ – είδαν μία μαζική εισροή μεταναστών», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Η Τουρκία υπολογίζεται ότι φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια μετανάστες, ενώ στην Ιορδανία αυτοί αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα πέμπτο του πληθυσμού. Αυτή η μαζική εισροή έχει ασκήσει πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια οικονομικά και τις αγορές εργασίας».

«Η τελευταία ανάλυση της αγοράς εργασίας της Τουρκίας διαπιστώνει ότι η εισροή μεταναστών, που στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν άδειες εργασίας, καταλήγει σε μία εκτόπιση των χαμηλής εκπαίδευσης εργαζομένων στον ανεπίσημο τομέα της οικονομίας, κυρίως των γυναικών, ως επί το πλείστον στη γεωργία», σημειώνει η έκθεση.