Την «πόρτα» σε χρηματοδότηση ανοίγουν EBRD και ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την «πόρτα» σε χρηματοδότηση ανοίγουν EBRD και ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες

Ένα νέο πρόγραμμα θέτουν σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα εξασφαλίσει «διαβατήριο» επέκτασης για όσες μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν… φιλοδοξίες.

Στο νέο πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο Σχέδιο Γιούνκερ, θα ενταχθούν –σε πρώτη φάση- 80 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 προσωπικό. Για τα δεδομένα της χώρας μας, πρόκειται ουσιαστικά για μεσαίες έως μεγάλες επιχειρήσεις, και όχι για μικρομεσαίες με βάση τον ορισμό για την ΕΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία παρέχεται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών, εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και από σήμερα επεκτείνεται και στη χώρα μας.

Με την ένταξη στο πρόγραμμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα εξασφαλίσουν πρόσβαση σε τοπικούς και διεθνείς συμβούλους που θα τις βοηθήσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι εταιρείες αυτές θα προετοιμαστούν κατάλληλα για να «χτυπήσουν την πόρτα» των ξένων επενδυτών και να λάβουν την αναγκαία χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Όπως δήλωσε στο insider.gr ο κ. Σάιμον Μπαρνς, Επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΤΕπ, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα έχουν πολλαπλά οφέλη, αφού θα λάβουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να καταρτίσουν ένα στέρεο επιχειρηματικό σχέδιο που θα αποτελεί και το «κλειδί» για την πρόσβασή τους σε πολλαπλές χρηματοδοτικές πηγές, μεταξύ των οποίων και funds, και θα λάβουν έμπρακτη βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή και μέσω δικτύωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Αυτή η συναρπαστική νέα πρωτοβουλία θα αντιμετωπίσει αυτήν την ιδιαίτερη πρόκληση και θα βοηθήσει επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα να επεκταθούν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», σημείωσε ο κ. Μπαρνς.

Ποιες εταιρείες μπορούν να ενταχθούν

Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. ευρώ και αριθμό εργαζομένων μέχρι 250 άτομα. Σε στενή συνεργασία με την EBRD, μια επιχείρηση που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει αρχικά να αξιολογήσει τις ανάγκες της και τις ευκαιρίες ανάπτυξής της.

Στη συνέχεια, η EBRD φέρνει σε επαφή την επιχείρηση με τοπικούς ή διεθνείς συμβούλους που μπορούν να προσφέρουν στην επιχείρηση εξειδικευμένες συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει ευκαιρίες εκπαίδευσης τόσο στους συμβούλους όσο και στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντάς με αυτόν τον τρόπο την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Όπως σημείωσε στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί στη χώρα μας 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις 8,2 δισ. ευρώ. «Το κοινό αυτό εγχείρημα για τη στήριξη των ΜμΕ θα παρέχει την τόσο αναγκαία τεχνική βοήθεια προς τις ελληνικές ΜμΕ, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν περισσότερες επενδύσεις, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που τόσο πολύ χρειαζόμαστε».

«Βλέπουμε ένα ισχυρό και έντονο επιχειρηματικό πνεύμα στην Ελλάδα και η περαιτέρω ανάπτυξη του είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Για το σκοπό αυτό, οι υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε μαζί με τους εταίρους μας, την ΕΤΕπ και την ΕΕ, μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά», σημείωσε από την πλευρά του ο Κλαούντιο Βιετσόλι, διευθύνων σύμβουλος της EBRD για τη Χρηματοδότηση και Ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider