Η συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου 2015 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει και το καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης τουρκικών φρούτων και λαχανικών στην ευρωπαϊκή αγορά απειλεί την ελληνική παραγωγή, σημειώνουν 14 βουλευτές της ΝΔ σε ερώτηση που απήυθυναν στον υποουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι βουλευτές ζητούν την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης για να προστατευθούν τα ελληνικά συμφέροντα και θέτουν θέμα αποζημίωσης των Ελλήνων παραγωγών που θα υποστούν απώλεια εισοδήματος.

Στο ίδιο πνεύμα, έγινε αναφορά και στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων με σκοπό την ομαλοποίηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία.

Στην επιστολή, ο βουλευτής της ΝΔ,  κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι την ώρα που ο αγροτικός κόσμος έχει περιέλθει σε  ανησυχητική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, της κατάργησης φοροελαφρύνσεων και την προώθηση βαρύτατων φορολογικών μέτρων, «η αγροτική μας παραγωγή βρίσκεται ενώπιον νέας απειλής εξαιτίας της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, στις 29 Νοεμβρίου 2015, καθώς, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του "Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών", (INCOFRUIT–HELLAS), κ. Γεώργιο Πολυχρονάκη, καθίσταται προνομιακή η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την γείτονα στην ευρωπαϊκή αγορά, προφανώς ως αντίβαρο στις απαγορεύσεις εισαγωγών τουρκικών προϊόντων που επέβαλε η Ρωσία. Τούτο, ωστόσο, θα σημάνει κατάρρευση των τιμών σε εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, θέτοντας σε κίνδυνο την εγχώρια παραγωγή». 

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει από το ρωσικό εμπάργκο, το οποίο έχει προκαλέσει ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στην αγροτική μας παραγωγή». Παράλληλα αναφέρεται ότι η απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, η οποία συνεπάγεται αύξηση των αναγκών της Ρωσίας σε φρούτα και λαχανικά, ίσως, συνιστά ευκαιρία για την Ελλάδα προς όφελος των δοκιμαζόμενων -από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές- αγροτών αλλά και εν γένει της ελληνικής οικονομίας».  

Την ερώτηση υπογράφουν, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο, και οι βουλευτές: Β΄ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, Κορινθίας κ. Χρήστος Δήμας, Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, Β΄ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας, Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πιερίας κ. Κ. Κουκοδήμος, Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας, Χαλκιδικής κ. Γιώργος Βαγιωνάς και Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης.