Την συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από τον σάλο που έχει ξεσηκώσει η τελευταία ανακεφαλοποίηση των συστημικών τραπεζών η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό που κατείχε το δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αυτές. Για το ίδιο θέμα αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή απατώντας σε σχετική ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο κ. Βούτσης, διευκρίνισε ότι «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θα είναι Εξεταστική Επιτροπή» αλλά, όπως είπε, στόχος της θα είναι η αποτίμηση των τεσσάρων ανακεφαλαιοποιήσεων, που ξεκίνησαν από την εποχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και έφθασαν μέχρι σήμερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Όλοι αποδεχόμαστε ότι οι τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων. Είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει μια αποτίμηση από τους εμπειρογνώμονες, να υπάρξει μια τεκμηρίωση πάνω σε αυτό το ζήτημα, από το να αποφασίσει μόνη της η κυβέρνηση. Δεν είναι στο στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει απόδοση ευθυνών ή λαθών ή ερμηνειών. Πρόθεση της είναι να υπάρξει αποτίμηση και όχι με σκοπό να γίνει Εξεταστική Επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τις δύο Ανεξάρτητες Αρχές, το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ, σε περίπτωση, όπως είπε, που δεν βρεθεί συναινετική λύση με τα κόμματα ως προς την λειτουργία τους.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κληθεί εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών, κάτι που δεν κατέστη δυνατό στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθεί θετικά.

«O κ. Στουρνάρας, είχε ανταποκριθεί θετικά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο όταν κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών. Στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα μου επιβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξει τέτοιο αίτημα δεν έχει αντίρρηση. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόσκομμα να συνεχιστεί η διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ