Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μικρή μείωση των επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (1,5% για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόμενο) για τουλάχιστον δύο έτη, θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με το «κουαρτέτο» των Θεσμών που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις 11 το πρωί.

Στόχος είναι να αποτραπούν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις τουλάχιστον μέχρι να αποδόσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στις επικουρικές το υπουργείο θα προτείνει στοχευμένες περικοπές 6% – 30%, σε συντάξεις πάνω από 180 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος στο ΕΤΕΑ, ώστε να μην πληγεί το σύνολο των ασφαλισμένων του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται πως στην μεταρρύθμιση που προωθεί η ελληνική πλευρά υπάρχει πάντα το σενάριο της ενοποίησης όλων των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης, υπό το ΙΚΑ, καθώς και η τόνωση των εσόδων του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας με την εισφορά υπερ ανεργίας που καταβάλλει στον ΟΑΕΔ.

Η σημερινή συνάντηση  θεωρείται κομβικής σημασίας για την έκβαση  της διαπραγμάτευσης, καθώς το αποτέλεσμά της θα κρίνει τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στο 3ο Μνημόνιο.