Την πιθανότητα να γίνουν και πάλι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή φθηνής ρευστότητας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Μουρμούρας.
Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι η επαναφορά της ρήτρας αποδοχής (waiver) των ελληνικών ομολόγων «είναι στην ατζέντα του Mario Draghi», προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ το δήλωσε δημόσια τον Σεπτέμβριο.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio δήλωσε ότι σημείο-«κλειδί» για την επαναφορά της ρήτρας είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.
«Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του “κουρέματος” (του ποσού που αφαιρείται από την ονομαστική αξία των ομολόγων σε σχέση με τη ρευστότητα που δίνει ως εξασφάλισηξ) που θα επιβληθεί» πρόσθεσε. «Αν είναι κοντά σε αυτά του Δεκεμβρίου του 2012 οι αποδεκτές εξασφαλίσεις από τις ελληνικές τράπεζες μπορούν να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ».
Σε σχέση με το QE, ο κ. Μουρμούρας επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα ύψους μόλις 3,5 δισ. ευρώ, αλλά ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει μεγάλη σημασία για τα μηνύματα που εκπέμπει.
Τόνισε ότι υπάρχουν ρίσκα εάν γίνει πρώιμη άρση των capital controls ενώ αναφορικά με το τρίτο μνημόνιο, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του είναι επιτακτική, δεδομένου του ισχνού ιστορικού της Αθήνας στην υλοποίηση των μνημονιακών όρων.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές ακόμη και το β' εξάμηνο του 2016, υπό όρους, σημείωσε.
Αναφορικά με την επιδίωξη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων και την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε χαμηλά σταθερά επιτόκια, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιμείνει σε «κούρεμα».
Τέλος, πρότεινε μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 15% μεταξύ του 2017 και του 2020 και διατήρηση του χαμηλού συντελεστή έως το 2025 για να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη.