«Έκρηξη» εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έκρηξη» εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα

Έκρηξη εξαγορών και συγχωνεύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2015 διαπιστώνει στην Ελλάδα έρευνα της Ernst & Young -ΕΥ. Η χώρα μας παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (122%) στην περιοχή που καλύπτει η έρευνα με τον αριθμό των συμφωνιών Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (Ε&Σ) να φθάνει τις 20 από 9 το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η συνολική αξία των συμφωνιών έφθασε τα 1,6 δισ. δολ., παρουσιάζοντας αύξηση 60%. Δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες του πρώτου εξαμήνου, η τρίτη και η τέταρτη ως προς την αξία, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα: Η εξαγορά της Pharmathen από τη βρετανική BC Partners Ltd έναντι 642,5 εκατ. δολ. και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά από τη γαλλική Imerys έναντι 634,1 εκατ. δολ. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική αγορά Σ&Ε, ήταν η Βρετανία και η Αυστρία με τρεις και δύο συμφωνίες αντίστοιχα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έκδοση της τακτικής έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ) M&A Barometer η οποία καλύπτει 11 χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία).

Η συνολική αξία των Σ&Ε στην περιοχή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μειωμένη κατά 10,8%, λόγω κυρίως της μείωσης του αριθμού των μεγάλων συμφωνιών (πάνω από ένα δισ. δολ.), ενώ ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 2,9% φθάνοντας τις 647.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Τουρκία πρωταγωνίστησε στην αγορά των Σ&Ε, προσελκύοντας τον μεγαλύτερο αριθμό (155) και τη μεγαλύτερη αξία (3,3 δισ. δολ.) συμφωνιών. Στη δεύτερη θέση, ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, βρέθηκε η Πολωνία με 117 συμφωνίες και στην τρίτη η Τσεχία με 98 συμφωνίες. Ως προς τη συνολικά αξία, υψηλές επιδόσεις πέτυχαν η Τσεχία και η Ρουμανία με 2,8 δισ. δολ. και 2,1 δισ. δολ. αντίστοιχα.

Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις Σ&Ε έφθασε το 75%, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (100%), τη Σερβία (95%) και την Ελλάδα (90%). Σχεδόν μία στις δυο Σ&Ε στην περιοχή ήταν ενδοσυνοριακές συναλλαγές (48%), ενώ το 41% πραγματοποιήθηκε από επενδυτές του εξωτερικού και μόνο το 11% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Τα υψηλότερα ποσοστά συναλλαγών εκτός συνόρων πραγματοποίησαν η Κροατία (22%), η Τσεχία (18%) και η Σλοβακία (16%), ενώ τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό πέτυχε η Τουρκία (20).

Σύμφωνα με την EY, οι περισσότερες συμφωνίες Σ&Ε σημειώθηκαν στους τομείς της πληροφορικής (100), της βιομηχανίας (78) και των τροφίμων & ποτών (61). Με βάση τη συνολική αξία των συμφωνιών, οι τομείς που πρωταγωνίστησαν ήταν οι τράπεζες & χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (79,7 εκατ. δολ.), τα τρόφιμα & ποτά (69,5 εκατ. δολ.) και τα φαρμακευτικά (65 εκατ. δολ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider