Τη νέα λίστα προαπαιτούμενων που συνδέεται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ παρέδωσαν στην κυβέρνηση οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών πριν φύγουν από την Αθήνα.

Όλα πλέον δείχνουν πως η πρώτη αξιολόγηση μετατίθεται για το νέο έτος, ενώ είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση με κοινοβουλευτική δύναμη 153 βουλευτών να ψηφίσει τα δύσκολα προαπαιτούμενα της δεύτερης λίστας πριν τα Χριστούγεννα.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα επιστρέψουν σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα για να εξετάσουν την πρόοδο εφαρμογής της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει «ακανθώδη» θέματα.

Στη φορολογία τα πλέον δύσκολα προαπαιτούμενα σχετίζονται με την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών, με τον συντελεστή να διπλασιάζεται από το 13% στο 26% το 2017. Ένα εκκρεμές ζήτημα που εξετάζεται ακόμη είναι η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων, από την οποία αναμένονται 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα κόκκινα δάνεια είναι μία από τις εκκρεμότητες της προηγούμενης λίστας, που μεταφέρεται στα δεύτερα προαπαιτούμενα.  Η κυβέρνηση θέλει να μην πωλούνται τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε fund και επιδιώκει για τα υπόλοιπα δάνεια να υπάρχει πρώτα αδειοδότηση του ενδιαφερόμενου fund από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Προαπαιτούμενο είναι και η ταξινόμηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά κλάδους, κάτι που πρέπει να ολοκληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στη βάση μελέτης της BlackRock, θέτοντας παράλληλα στόχους μείωσης των δανείων ανά κλάδο.

Ένα ακόμα προαπαιτούμενο που είναι κοντά στην ολοκλήρωση είναι το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016 και το οποίο θα αποσυνδέει το βαθμό από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου.

Προαπαιτούμενο είναι και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, το οποίο θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2018.

Εκτός της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων τέθηκε το ασφαλιστικό, καθώς αποφασίστηκε να αποτελέσει αντικείμενο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.