Προϋπολογισμός 2016: Ύφεση 0,8% και πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός 2016: Ύφεση 0,8% και πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ

Ύφεση 0,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ θα προβλέπει για το 2016 ο νέος Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Για το 2015 το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει τη σχετική πρόβλεψη για την ύφεση από το 2,3% του ΑΕΠ χαμηλότερα του 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί κοντά στα 880 εκατ. ευρώ, στηριζόμενο κυρίως σε εισπρακτικά μέτρα και λιγότερο σε περικοπές δαπανών. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να κινούνται κοντά στα 49,46 δισ. ευρώ, στηριζόμενα από την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 48,9 δισ. ευρώ.

Πάντως, πολλές παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων (ασφαλιστική μεταρρύθμιση, φορολογική μεταρρύθμιση, ενιαίο μισθολόγιο), όσο και στο σκέλος των δαπανών (αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών) δεν έχουν αποτυπωθεί στον νέο προϋπολογισμό και αναμένεται να αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019.

Για το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης ο Προϋπολογισμός θα αναφέρει πως θα ανέλθει στα 326 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 και πως το 2016 το θα διαμορφωθεί στα 343,2 δισ. ευρώ ή 198% του ΑΕΠ.

Στο σχέδιο Προϋπολογισμού εμπεριέχεται και η εκτίμηση ότι μετά την προσεχή ελάφρυνση του χαρτοφυλακίου του ελληνικού δημόσιου χρέους, αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω τα βασικά χαρακτηριστικά του αναφορικά με την μέση σταθμική φυσική του διάρκεια, την ομαλοποίηση του τρόπου αποπληρωμής του και την προβλεψιμότητα, μείωση και σταθεροποίηση του κόστους εξυπηρέτησής του, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω των οποίων το δημόσιο χρέος θα καταστεί περαιτέρω εξυπηρετήσιμο.

Τέλος, αναλυτικές αναφορές αναμένονται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2016, όπου θα αναλύονται οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ,ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ.α. Το προσχέδιο Προϋπολογισμού προέβλεπε πως τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα ήταν το 2016 περίπου 2 δισ. ευρώ. Πλέον ο στόχος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider