Η Αθήνα θα έχει φέτος την μικρότερη οικονομική ανάκαμψη στις πόλεις της ΕΕ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Αθήνα θα έχει φέτος την μικρότερη οικονομική ανάκαμψη στις πόλεις της ΕΕ
Με την πανδημία ακόμα να κυριαρχεί, οι προβλέψεις της Oxford Economics για την «έξοδο» από την κρίση, φέρνουν την Αθήνα στην χειρότερη θέση μεταξύ των 30 σημαντικότερων πόλεων της Ευρώπης.

  

Η Αθήνα θα χρειασθεί να περιμένει μέχρι και το 2022 – 2023 για να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της, ή τουλάχιστον να επανέλθει σε επίπεδα ανάλογα του 2019. 

Σύμφωνα με μελέτη της γνωστής για τις αξιόπιστες έρευνές της Oxford Economics μεταξύ των 30 σημαντικότερων πόλεων που τέθηκαν υπό εξέταση και με βάση ένα γενικευμένο πλαίσιο αξιολόγησης, η Αθήνα θα χρειασθεί να «κλείσει» το 2022 ή και το 2023 για να επιστρέψει στα επίπεδα ΑΕΠ του 2019. 

Για ορισμένους τομείς όπως για παράδειγμα το λιανικό εμπόριο, θα χρειασθεί να περιμένει την ανάκαμψη μέχρι το 2023, το ίδιο και για τις μεταφορές και την αποκατάσταση της τροφοδοσίας/αποθεμάτων, ενώ για την λειτουργία ξενοδοχείων και εστίασης η αποκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί το 2022 όπως επίσης και για την πολιτιστική δραστηριότητα.

Βέβαια όπως παρατηρεί η έρευνα τα αποτελέσματα αυτά είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το πως θα εξελιχθεί η καμπάνια εμβολιασμών στην Ε.Ε. συνολικά και όχι μόνο στην ίδια την πόλη, καθώς ο τουρισμός και οι μεταφορές (κυρίως αεροπορικές) αποτελούν καθοριστικές μεταβλητές αυτής της πρόβλεψης που αποτυπώνεται στους ακόλουθους συγκριτικούς πίνακες.   

Όπως σημειώνεται στην έρευνα της Oxford Economics «Η πρόβλεψή μας λαμβάνει υπ’ όψη της ένα πλαίσιο παραγόντων και υποστηρίζει ότι η συνολική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη θα παραμείνει μπλοκαρισμένη μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο, πριν αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι. Το τρέχον έτος περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη που θα υποστηριχθεί από την αύξηση στην καταναλωτικές δαπάνες, κάτι που προβλέπεται για τις περισσότερες οικονομίες από τους όγκους της on line κατανάλωσης…». 

insider

Επίσης στην έρευνα της Oxford Economics υποστηρίζεται ότι «η ανάκαμψη που θα παρατηρηθεί δεν θα είναι ομοιογενής, καθώς τμήματα της οικονομίας που έχουν κτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία θα χρειασθούν περισσότερο χρόνο για να συνέλθουν..». Ο Richard Holt υπεύθυνος για την έρευνα, διευκρινίζει στο σημείο αυτό «όπως για παράδειγμα, το τμήμα μεταφορών και αποθηκών στο Ελσίνκι θα καταφέρει να επανέλθει σε επίπεδα 2019, το 2023, η Στοκχόλμη το 2024 και το Άμστερνταμ το 2025…».  

Από τα αποτελέσματα της έρευνας όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα υπάρχουν επτά πόλεις της Ευρώπης που θα ανακάμψουν ταχύτερα από τις άλλες και θα «πιάσουν» το ΑΕΠ του 2019 μέσα στο 2021, αν βέβαια δεν υπάρξει κάποια αναπάντεχη επιδείνωση της πανδημίας. 

Αυτές είναι το Όσλο και η Στοκχόλμη στην Βόρεια Ευρώπη, το Βουκουρέστι, η Σόφια και η Βαρσοβία στην Αν. Ευρώπη, το Δουβλίνο στην Δυτ. Ευρώπη και η Ζυρίχη στην Κεντρική Ευρώπη. 

Αντίθετα πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Ρώμη στην Ν. Ευρώπη θα επιστρέψουν σε επίπεδα 2019 το 2023, ενώ το Λονδίνο όπως και η Αθήνα ή το Παρίσι θα χρειασθεί να περιμένουν μέχρι και το 2022. 

Όλα αυτά βέβαια όπως υποστηρίζεται στην έρευνα συναρτώνται με την πορεία των εμβολιασμών και των μεταλλάξεων που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα στην διαχείριση των lockdown και του ανοίγματος τμημάτων της οικονομικής δραστηριότητας.   

insider

 

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις της Oxford Economics η πτώση του ΑΕΠ στην Αθήνα είναι σε ελαφρώς μικρότερα ποσοστά από ότι συνολικά στην ελληνική οικονομία, όπως καταγράφεται στον ακόλουθο πίνακα. 

Πάντως τα μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας στο ΑΕΠ των ευρωπαϊκών πόλεων καταγράφονται στην Μ. Βρετανία και στην Ισπανία, εμφανώς μεγαλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που το 2020 ήταν 6,7%.  

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider