Το ελληνικό χρέος, οι τράπεζες και το «μυστικό» του ερχόμενου Οκτώβρη

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ελληνικό χρέος, οι τράπεζες και το «μυστικό» του ερχόμενου Οκτώβρη
Τι κρύβει το φθινόπωρο για τις ελληνικές τράπεζες και το δημόσιο χρέος όταν η ΕΚΤ θα προαναγγείλει την επόμενη μέρα του PEPP που καθορίζει την «τύχη» του Ηρακλή I και II.

Για ολόκληρη την Ευρωζώνη η «επόμενη ημέρα» του PEPP είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το έκτακτο QE της ΕΚΤ αποτελεί το πλέον ελαστικό και προσαρμοσμένο στις πρωτοφανείς συνθήκες, εργαλείο εξασφάλισης ρευστότητας και φερεγγυότητας του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους.

Για την Ελλάδα όμως η «επόμενη ημέρα» δεν είναι απλά σημαντική, είναι «καθοριστική», καθώς η ισχύς και η διάρκεια του PEPP είναι αυτή που επιτρέπει την παράκαμψη της non investment grade διαβάθμισης των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές. Και αυτή η διάρκειά του θα κριθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ στα μέσα του Οκτώβρη, παρά το γεγονός οτι η ισχύουσα απόφαση για την «ζωή» του PEPP φτάνει μέχρι τα τέλη του Μάρτη του 2022.

Τότε, στο ΔΣ του Οκτώβρη, η κα Λαγκάρντ θα πρέπει να προειδοποιήσει τις αγορές και ιδιαίτερα τις τράπεζες για τις προθέσεις της, «τόσο για το PEPP, όσο και για τα προγράμματα των TLTROs...», όπως επισημαίνεται αρμοδίως από παράγοντα εμπλεκόμενο στις σχετικές διαδικασίες, σε σχετική ερώτηση του insider.gr.

Η ΕΚΤ «είναι υποχρεωμένη να προετοιμάσει τις αγορές για το τι θα γίνει τον Μάρτιο του 2022, τουλάχιστον έξι μήνες πριν. Δεν διατρέχει κανείς κίνδυνο να πέσει έξω προβλέποντας αυτό το χρονοδιάγραμμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει τηρήσει με ευλάβια μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα για την τελευταία επέκταση του PEPP...».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές η μεγαλύτερη πίεση για έγκαιρη ενημέρωση οσο αφορά τα έκτακτα προγράμματα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, αφορά κυρίως τις τράπεζες και τα προγράμματα TLTROs. Η ανανέωσή τους αντιμετωπίζεται ως «εκ των ων ουκ ανευ», ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες για τα προβλήματα καθυστερήσης στην επανεκκίνηση των οικονομιών της Ευρωζώνης, αλλά και των εκτιμήσεων για χιονοστιβάδες χ«ρεοκοπιών» μετά το 2022...

Η «δεσμός» του PEPP και των ελληνικών τραπεζών

Για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι πιό συγκεκριμένο καθώς, η διασφάλιση της σε ιστορικά επίπεδα χαμηλότοκης αναχρηματοδότησης του χρέους, είναι σε απόλυτη συνάρτηση της κατ' εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγορών της ΕΚΤ, παρ' ότι non investment grade.

Το γεγονός αυτό είναι καθοριστικό, οχι μόνο για την μηδενικού κόστους αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, αλλά και για κάτι απολύτως κρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα: την έμμεση εγγυοδότηση της τιτλοποίησης των τεράστιων όγκων «κόκκινων δανείων» μέσω των προγραμμάτων του Ηρακλή Ι και ΙΙ ή ακόμα και για το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας εθνικής εμβέλειας Bad Bank.

Με δεδομένο οτι ο Ηρακλής Ι, είναι υπόθεση του 2021 και ο Ηρακλής ΙΙ θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί το φθινόπωρο, το «μέλλον» της διασφάλισης της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων μετά το 2022 από την ΕΚΤ - είτε στα κανονικά είτε στα έκτακτα προγράμματα αγορών - είναι ο ανομολόγητος «καταλύτης» της επιτυχίας της μεγαλύτερης ever, στην ιστορία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, απαλλαγής κόκκινων δανείων των εγχώριων τραπεζών...

Τον Οκτώβρη λοιπόν η ΕΚΤ δεν θα κρίνει με τις ανακοινώσεις της μόνο το αν το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί πάμφθηνα τα λίγες δεκάδες δισ που θα χρειασθεί να πάρει από τις αγορές, αλλά κάτι πολύ – πολύ σημαντικότερο: αν θα εξακολουθεί το ελληνικό δημόσιο να είναι σε θέση να «δανείζει» φερεγγυότητα στο σύστημα τιτλοποίησης των δεκάδων δισ. NPLs που θα αναζητούν επενδυτές στις διεθνείς αγορές, λίγο πριν ξεκινήσει ο δεύτερος μαραθώνιος του Ηρακλή ΙΙ, ή ακόμα και της Bad Bank...

Ο covid 19 και οι ιδέες που τρέχουν

Η κα Λαγκάρντ στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή της προειδοποίησε οτι οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021 με ρυθμούς κοντά στο 4% (3,9%) βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με το αν η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών θα επιτρέψει στις οικονομίες της Ευρώπης να αφήσουν πίσω τους οριστικά τα lockdown μετά τον Μάρτιο.

Και τι παράξενο, η «φίλη» και συναργάτιδά της η γερμανίδα Καγκελάριος κα Μέρκελ, προθύστερα, μερικά 24ωρα ενωρίτερα από τις προβλέψεις Λαγκάρντ, «εκτίμησε» οτι δεν φαίνεται δυνατό να απαλλαγεί η Γερμανία από τις καραντίνες στην καλύτερη περίπτωση πριν από τον Μάιο...

Οι δύο από τις τρείς κυρίες της Ευρωζώνης με αυτές τις συνδυαστικές δηλώσεις, «προειδοποιούν» οτι οι αιτίες που υποχρεώσαν την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να «τρέξουν» με πρωτοφανή προγράμματα όπως το PEPP/TLTROs και το NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης) ή του SURE, είναι εδώ και θα είναι για κάμποσους μήνες ακόμα, όσο η Ευρώπη πρακτικά δεν θα μπορεί να πετύχει την ανοσία αγέλης...

Ολα τα «ασχημα νέα» συγκλίνουν, σ' αυτό που ήδη «σιγοψιθυρίζεται» τόσο στην Φρανκφούρτη όσο και στις Βρυξέλλες, ήτοι για ενα νέο κύκλο επέκτασης του PEPP, πέρα από την Μάρτιο του 2022.

Κάτι όμως που θα πρέπει να περιμένουμε τον Οκτώβρη για να το ακούσουμε με έμμεσο αλλα σαφή τρόπο από την κα Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider