Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2016 - Προβλέπει ύφεση 1,2%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2016 - Προβλέπει ύφεση 1,2%

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Στρατηγικής 2016-2019.

Η κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Στρατηγικής θα ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη και αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία επί του μακροοικονομικού σεναρίου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για ύφεση 1,5% του ΑΕΠ για το 2015, όταν το προσχέδιο προέβλεπε ύφεση 2,3%. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το 1,5% ύφεσης είναι απαισιόδοξο και δεν αντανακλά υα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο 9μηνο, ωστόσο ήλθε σε συμβιβασμό με τους θεσμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για το 2016 ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση 1,2%, κάτι που αποδίδεται περισσότερο στην επίπτωση των υφεσιακών πολιτικών του νέου Μνημονίου και λιγότερο στους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Ο νέος προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,50% του ΑΕΠ το 2016, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος χαμηλότερου του 0,25% του ΑΕΠ εφέτος.

Τέλος, το βασικό σενάριο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει ύφεση 1,5% εφέτος, 1,2% το 2016 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,1% το 2017, ωστόσο θα κλειδώσει σε συμφωνία με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider