Περίπου 1 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους αγοράζει κάθε μήνα η ΕΚΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περίπου 1 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους αγοράζει κάθε μήνα η ΕΚΤ
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει από το υψηλό του Μαρτίου και κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Σε αγορές ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου προχωρά σε μηνιαία βάση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων για να την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (PEPP).

Ως απότοκο αυτής της εξέλιξης, το ρίσκο χώρας έχει υποχωρήσει ραγδαία και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου από το υψηλό του 4,1% του Μαρτίου κινείται σήμερα στο 1,14%.

Στα 27 δισ. ευρώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Μετά και την αύξηση του PEPP οι δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ανέρχονται σε 27 δισ. ευρώ περίπου, κάτι που σημαίνει ότι η ευρωτράπεζα μπορεί να στηρίξει την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλά και με βάση την κλείδα κεφαλαίου (capital key), τα περιθώρια αγορών ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ είναι σχεδόν διπλάσια άλλων χωρών και αυτό αποτελεί μια πρόσθετη ασφάλεια για τους διεθνείς επενδυτές.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά ομόλογα να παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα της ΕΚΤ, έως ότου το ελληνικό αξιόχρεο αναβαθμιστεί στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους οφείλεται σήμερα σε επίσημους δανειστές, με τη μέση σταθμική διάρκεια να βρίσκεται στα 20,5 έτη, τα επόμενα χρόνια και το κόστος εξυπηρέτησής του σε ετήσια βάση να κινείται κάτω του 10% του ΑΕΠ, αυτό λειτουργεί καθησυχαστικά για τους ιδιώτες επενδυτές.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider