Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ από τη χρήση του ESM

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ από τη χρήση του ESM
Στα 800 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να ανέλθει το κόστος για την Ελλάδα αν δεν κάνει χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL του ESM σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Με πολύ χαμηλά επιτόκια και με ασφάλεια θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος των αναγκών τους τα κράτη μέλη που θα προσφύγουν στον μηχανισμό Pandemic Crisis Support», ανέφερε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αυτό είναι ελκυστικό, από τη στιγμή που ο μόνος όρος της χρηματοδότησης είναι η προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών στον κλάδος της υγείας, σε σχέση με την πανδημία».

Ο επικεφαλής του ESM σε ερώτηση σχετικά το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα σε περίπτωση χρήσης της γραμμής ECCL του ESM απάντησε «πως οι Έλληνες φορολογούμενοι θα εξοικονομήσουν 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας αν χρησιμοποιηθεί η πιστοληπτική γραμμή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το ποσό αυτό θα είναι το κόστος για τους φορολογούμενους, με βάση τα σημερινά επιτόκια του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι εστίασε στο πρόγραμμα SURE εκτιμώντας πως θα φτάσει στα 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης, αφετέρου πως θα είναι πλήρως λειτουργικό τον Ιούλιο. Για το Recovery Fund σημείωσε ότι βούληση της Κομισιόν είναι το μέγεθος και τη διάρθρωσή του να είναι τόσο φιλόδοξη όσο απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε ο Τζεντιλόνι. Ο ίδιος αποκάλυψε πως η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 12,2% στο β' τρίμηνο του 2020 για την ΕΕ έναντι ύφεσης 3,8% στο α' τρίμηνο του 2020.

Pandemic Crisis Support

Για κάθε κράτος μέλος που θα αιτηθεί δανειοδότηση το διαθέσιμο ποσό που θα μπορεί να λάβει θα ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ του 2019. Εάν και οι 19 χώρες αντλούσαν χρήματα από το πιστωτικό όριο, τότε το συνολικό ποσό που θα λάμβαναν θα ανερχόταν σε περίπου 240 δισ. ευρώ. Μόλις υπογραφεί ένα δάνειο από τη «Στήριξη κατά της Πανδημικής Κρίσης», ο ESM θα μπορεί να διαθέσει τα σχετικά χρήματα για μια περίοδο δώδεκα μηνών, η οποία μπορεί να παραταθεί δύο φορές για έξι μήνες.

Εάν ένα κράτος μέλος του ESM υποβάλει αίτηση για το πιστωτικό όριο, αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να αντληθούν και τα χρήματα. Τα πιστωτικά όρια της «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν προστασία ή ασφάλιση. Εάν ωστόσο αντληθούν τα δάνεια, θα έχουν μέγιστη μέση διάρκεια 10 ετών. Στο σημείο αυτό η χώρα που θα δανειοδοτηθεί θα πρέπει να πληρώνει περιθώριο 10 μονάδων βάσης (0,1%) ετησίως, μια προκαταβολικής χρέωσης 25 μονάδων βάσης (0,25%) και ετήσια χρέωση υπηρεσίας 0,5 μονάδων βάσης (0,005%).

Η συμφωνημένη μέση διάρκεια των δανείων δίνει στον ESM ευελιξία ώστε να χρησιμοποιεί το ευρύ φάσμα των χρηματοδοτικών προϊόντων του. Η εκταμίευση του 15% του δανείου ανά μήνα θα επιτρέψουν στον ESM να χρηματοδοτήσει ομαλά τις πιθανές ανάγκες ρευστότητας με την πάροδο του χρόνου.

Το μακροπρόθεσμο εκδοτικό πρόγραμμα του ESM παραμένει στα 11 δισ. ευρώ για το 2020. Ο ESM ολοκλήρωσε τον στόχο του να συγκεντρώσει 6,5 δισ. ευρώ τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020 και απομένουν 4,5 δισ. ευρώ. Εάν μια χώρα αντλήσει κεφάλαια από την «Στήριξη κατά της Πανδημικής Κρίσης», το εκδοτικό πρόγραμμα του ESM θα προσαρμοστεί ανάλογα για τη χρηματοδότηση του δανείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider