Νέο ραντεβού για  τις 2 το μεσημέρι έδωσαν κυβέρνηση και δανειστές με σκοπό να κλείσει σήμερα η συμφωνία. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, προκύπτει συμφωνία για προστασία από τον πλειστηριασμό τους ενός στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια και αναζητείται λύση για τη κάλυψη της «μεσαίας» τάξης  ώστε το ποσοστό των υπό προστασία τουλάχιστον να διπλασιαστεί.

Προστασία για το 1 στα 4 δάνεια

Μετά  από 17ώρες διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών , η οποία  ολοκληρώθηκε  στις 5 το πρωί της Δευτέρας φαίνεται να υπάρχει σύγκληση για την προστασία του 25% της κυρίας κατοικίας των αδυνάτων κάτι που είναι κοντά στις απαιτήσεις των θεσμών.

Ο στόχος όμως της ελληνικής πλευράς είναι η προστασία να φθάνει με κάποια κριτήρια έως και το 58% των κόκκινων δανείων για να καλυφθούν και τα μεσαία στρώματα και όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που "θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες».

Εκτός των κριτήριων της ρύθμισης του νόμου Κατσέλη τίθεται σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των συνολικών χρεών που θα έχει ένας δανειολήπτης ώστε να μπορέσει να τύχει της προστασίας της πρώτης κατοικίας του από πλειστηριασμό. Αυτό είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ένα από τα δεδομένα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια η οποία βρίσκεται πλέον  στην τελική ευθεία. Την ιδία στιγμή,  η κυβέρνηση και οι δανειστές φέρεται να έχουν συμφωνήσει και  για την εισαγωγή ενός πλαφόν αναφορικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά κάθε τράπεζα το χρόνο.

Δικλείδες ασφαλείας για τους αδύνατους

Σε κάθε περίπτωση, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ό,τι στην τελική συμφωνία θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους υπό την προϋπόθεση να χαρακτηρίζονται ως συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Τα κριτήρια που θα υπάρξουν θα έχουν στόχο  να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Πάντως, τα  κριτήρια προστασίας στην πρώτη κατοικία ( αντικειμενική αξία και εισόδημα), αλλά κυρίως το ποια δάνεια εξυπηρετούμενα και μη, θα πωληθούν σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια  παραμένει  το κεντρικό ζήτημα της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών.

Η γραμμή των δανειστών είναι να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά και τα  δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέση που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.

Διαφωνίες για την πώληση των δανείων

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά αποκλειστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα δάνεια ή όσα βρίσκονται σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες. Στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων σχετικά με τα funds υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές αν και η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρχει και συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας στην διαχείριση του θέματος.

Μάλιστα  σημείωνε ότι αναφορικά με την διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά χάραξη μιας στρατηγικής η οποία θα αξιοποιεί το αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ που αναμένεται και  θα περάσει και από τη Βουλή όπως και ο προηγούμενος, καθώς και τους υπάρχοντες νόμους  περί «Συνεργάσιμου Δανειολήπτη» και «Αποδεκτών Ορίων Διαβίωσης»  και του νόμου Δένδια για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

 Τέλος σύμφωνα με κυβερνητική πηγή έχει επέλθει συμφωνία  σε θέματα όπως η διακυβέρνηση των τραπεζών, ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ).