Standard & Poor’s: Υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας σε σταθερό, ύφεση 9% το 2020

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Standard & Poor’s: Υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας σε σταθερό, ύφεση 9% το 2020
Ύφεση που θα φτάσει το 9% αναμένει η Standard & Poor's για την Ελλάδα το 2020, προτού ανακάμψει το 2021.

Σε υποβάθμιση του outlook σε σταθερό από θετικό για την ελληνική οικονομία προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, διατηρώντας στο «ΒΒ-» την αξιολόγηση.

Η Standard & Poor's αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την πορεία του κορονοϊού. Ωστόσο η ελληνική οικονομία αναμένεται λόγω του ιού να οδηγηθεί σε ύφεση 9% το 2020, προτού ανακάμψει το 2021. Όπως επισημαίνει ο οίκος στη συνέχεια, για το 2021 αναμένεται οικονομική ανάκαμψη το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων παραγόντων που σχετίζονται με το τέλος της κρίσης της πανδημίας και την αποκατάστασης της τουριστικής περιόδου.

Κλειδί η μείωση των NPEs

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα του οίκου για τα επόμενα χρόνια καθώς αναφέρει πως «την επόμενη τριετία, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης». Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αναμένει υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση εν μέσω αύξησης της απασχόλησης, μετά την υποχώρηση που θα καταγραφεί το 2020. Τα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2020 με τη μείωση του φόρου στα χαμηλά εισοδήματα και του ΕΝΦΙΑ, θα στηρίξουν τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών. Μετά την υποχώρηση στη ζήτηση και στα εταιρικά κέρδη για το 2020 λόγω πανδημίας, αναμένεται αναζωπύρωση της επενδυτικής δραστηριότητας και αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων, διευκολύοντας τα προγραμματισμένα ιδιωτικά έργα όπως είναι το Ελληνικό, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, και τα περιφερειακά λιμάνια.

Ωστόσο, το κλειδί για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά ο οίκος, είναι η μείωση των ΝΡΕs από τις τράπεζες που μπορεί να τις οδηγήσει στην αύξηση των δανειοδοτήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση του outlook αντανακλά στην σημαντική επιδείνωση των επιδόσεων τόσο στην οικονομία όσο και στον προϋπολογισμό λόγω των επιπτώσεων του Covid-19 και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Ωστόσο επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «ΒΒ-» καθώς, με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, ο οίκος αναμένει ανάκαμψη το 2021 σε συνδυασμό με μια σταθερή τροχιά σύγκλισης στον προϋπολογισμό. Αυτό οφείλεται και στο σημαντικό buffer-«μαξιλάρι» ρευστότητας που έχει δημιοργηθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στις ισχυρές δημοσιονομικές αποδόσεις, στη διατήρηση σημαντικού ύψους ρευστότητας, στην ευνοϊκή δομής του χρέους αλλά και στους χειρισμούς της ΕΚΤ.

Η S&P τονίζει πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ σε όρους ωρίμανσης και μέσου επιτοκιακού κόστους, καθώς το εμπορεύσιμο τμήμα του χρέους αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% του συνολικού χρέους ή λιγότερο από το 40% του ΑΕΠ. Μετά από μια απότομη αύξηση το 2020, ο οίκος προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος αλλά και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει από το 2021, με τη βοήθεια της οικονομικής ανάκαμψης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στο κομμάτι του χρέους η Standard & Poor's αναμένει αύξηση του ακαθάριστου χρέους στο 197% του ΑΕΠ το 2020, από 177% του ΑΕΠ το 2019, πριν μειωθεί ξανά το 2021. Στο καθαρό χρέος ο οίκος αναμένει αύξηση το 2020 σε περίπου 181% του ΑΕΠ από περίπου 157% του ΑΕΠ το 2019, πριν μειωθεί στη συνέχεια. Παράλληλα αναμένει έλλειμμα περίπου 7,7% του ΑΕΠ το 2020, σε σύγκριση με το πλεόνασμα 1,5% το 2019. Αυτό συνεπάγεται πρωτογενές έλλειμμα σχεδόν 5% του ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερο από τον προηγούμενο στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Τράπεζες

Η Standard & Poor's τονίζει για τις ελληνικές τράπεζες πως έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των NPEs τα οποία στο τέλος του 2019 ανήλθαν σε περίπου 68 δισ. ευρώ μειωμένα λίγο περισσότερο από το 1/3 από τα 107,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2016. Μέσω των εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής» για τα senior τμήματα των τιτλοποιήσεων, θα επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη και θα διορθωθεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. «Ωστόσο, ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου Covid-19, αναμένουμε μια αντιστροφή στη θετική τάση του νέου σχηματισμού NPEs. Πιστεύουμε επίσης ότι, σε αυτό το περιβάλλον το σχέδιο «Ηρακλής» δεν αναμένεται να επιταχύνει την αναμενόμενη μείωση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού» επισημαίνει ο οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider