Fitch: Υποβαθμίζει σε σταθερό το outlook της Ελλάδας, διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Υποβαθμίζει σε σταθερό το outlook της Ελλάδας, διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒ
Η Fitch προβλέπει συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,1% το 2020, ενώ αναμένει κάποια ανάκαμψη της δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και του επόμενου έτους, με την αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει το 5,1% το 2021.

Σε απρόσμενη υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερό από θετικό προηγουμένως, προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο οίκος Fitch. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση ΒΒ για την Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης η αναθεώρηση του outlook για την ελληνική οικονομία αντικατοπτρίζει τον σημαντικό αντίκτυπο της κρίσης κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, στα δημόσια οικονομικά και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Η Fitch προβλέπει συρρίκωνση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,1% το 2020, ενώ αναμένει κάποια ανάκαμψη της δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και του επόμενου έτους, με την αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει το 5,1% το 2021.

Η ύφεση και η μετέπειτα ανάκαμψη υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες. Ένα παρατεταμένο lockdown ή ένα δεύτερο κύμα του ιού στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη θα σημάνει μεγαλύτερη πτώση φέτος και μικρότερη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, σημειώνει ο οίκος, εστιάζοντας στον τουρισμό που αντιστοιχεί όπως σημειώνει σε περίπου 10% του ΑΕΠ.

Η Fitch ναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε 5 δισ. ευρώ (περίπου 2,9% του ΑΕΠ) μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους που επηρεάζονται από το κλείσιμο αυτώ λόγω κορονοϊού, ενώ θα υπάρξουν και περίπου 2 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα ταμεία της ΕΕ.

Η Fitch εκτιμά ότι το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 7,4% εφέτος. Το δε 2021 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ. Η αύξηση του δανεισμού θα μεταφραστεί σε αναστροφή της πτωτικής τάσης του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Η εκτίμηση είναι ότι από το 176,6% στα τέλη του 2019, στα τέλη του 2020 θα ανέλθει στο 194,8% για να υποχωρήσει στο 187,1% το 2021.

Παράλληλα ο οίκος αναγνωρίζει ότι παρότι το χρέος είναι πολύ υψηλό υπάρχουν θετικοί παράγοντες που περιορίζουν τους κινδύνους. Το μαξιλάρι ρευστότητας είναι παραπάνω από αρκετό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης φέτος και το 2021.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι η βοήθεια που έλαβε η χώρα από την ΕΕ, το 95% είναι σε σταθερό επιτόκιο και με μεγάλη μέση ωρίμανση (20,5 χρόνια). Επιπλέον η ΕΚΤ συμπεριέλαβε τα κρατικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP, κάτι που επιτρέπει να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε αγορές περί τα 16 δισ. ευρώ μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider