Τρία διαφορετικά σχέδια χρηματοδότησης της «άμυνας» κατά του κορονοϊού στο τραπέζι του Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρία διαφορετικά σχέδια χρηματοδότησης της «άμυνας» κατά του κορονοϊού στο τραπέζι του Eurogroup
Μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας για το κορονο-ομόλογο, οι Ευρωπαίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Επισήμως στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup βρίσκονται τρεις λύσεις. Το κορονο - ομόλογο, ένα συνδυασμένο πακέτο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 500 δισ. ευρώ και ένας σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ προβλέπει τη χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με πιο ελαστικές προϋποθέσεις, την άντληση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

Οι Ευρωπαίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα

Μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας για το κορονο-ομόλογο, οι Ευρωπαίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα βρίσκονται οι πρωτεύουσες του Βορρά που στηρίζουν τις γερμανικές θέσεις ακυρώνοντας την πρόταση για το ευρωομόλογο και στο άλλο οι πρωτεύουσες του Νότου που ζουν μια ασύλληπτη τραγωδία με την πανδημία ζητώντας μια λύση που δεν θα είναι βαρίδι για τις οικονομίες τους. Ο Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι «η συζήτηση για το κορονο- ομολογο είναι ανοιχτή» και ότι θέλει αυτή «να είναι ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνδεθεί με την επόμενη φάση, που θα αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

Η Γαλλία έχει προτείνει ένα υβριδικό σχήμα. Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, χρηματοδοτούμενου από φόρους, το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, το Ταμείο θα είναι διάρκειας πέντε έως δέκα ετών, θα είναι υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό «φόρο αλληλεγγύης» ή έκτακτες εισφορές από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ερωτηθείς χθες για τις αποφάσεις που καλείται να λάβει σήμερα το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως οι συζητήσεις εστιάζονται γύρω από το ταμειακό κομμάτι, ήτοι γύρω από το πως θα βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες δαπάνες.

«Μέχρι την ώρα που μιλάμε δεν έχει υπάρξει συμφωνία», είπε, ενώ ερωτηθείς για το εάν η ιδέα του ευρωομολόγου «είναι νεκρή», τόνισε πως «η ιδέα του ευρωομολόγου δεν είναι νεκρή , είναι στο τραπέζι» και πως υπάρχουν προτάσεις για αμοιβαιοποίηση του χρέους, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα εργαλείο που θα βοηθήσει χώρες που πλήττονται από την κρίση και στην ουσία θα είναι ένα ταμείο αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider